Milyen hatásai vannak a túlnépesedésnek a mezőgazdaságra?

Milyen hatásai vannak a túlnépesedésnek a mezőgazdaságra?

2016. július 11. hétfő.
  (Blog)

29 éve ezen a napon érte el a Föld népessége az ötmilliárd főt. A mérföldkő emlékére az ENSZ július 11-ét a népesedési világnapnak jelölte ki. A szervezet célja, hogy felhívja a világ figyelmét a Föld túlnépesedésének veszélyére.

A Földet ma már hétmilliárdan lakjuk, és elfogadott elméletek szerint 2050-re tízmilliárd lesz a népesség száma. A jelenlegi éhezés megszüntetését is beleszámítva addigra 70 százalékkal kellene megnövelni a megtermelt élelmiszer mennyiségét! Mindennek beláthatatlan következményei lesznek a mezőgazdaságra is.

Bár a fejlődő orvostudománynak köszönhetően a várható élettartam egyre növekszik, azonban a fejlett országokban mégis a népesség csökkenése, vagy legalábbis a népességnövekedés megállása figyelhető meg. Ez Magyarország tekintetében is igaz. Ennek oka, hogy mind jobban kitolódik a gyermekvállalás ideje, valamint jóval kevesebb gyermeket vállalnak ma, mint nagyszüleink idejében.

 

 

A népességnövekedés több mint 90 százaléka tehát várhatóan a legszegényebb országokban fog bekövetkezni, de ez a fejlett országokra is hatással lesz. Hiszen növekszik a munkanélküliség, növekszik az élelmiszerexport, az őserdőkben megtalálható növények között rengeteg gyógyszeralapanyag kiirtásra kerül az őserdők tizedelésével; az őserdők irtása az üvegházhatás fokozódásával is jár, ami ugyancsak hatással van az egész Föld éghajlatára; valamint egy idő után már kezelhetetlen mennyiségű hulladék termelődik.

Egyre nagyobb területet igényel majd az élelmiszertermelés, illetve előtérbe kerülnek azok a technikák, technológiák a mezőgazdaságban, amelyek a művelés hatékonyságának fokozására, a hozam maximalizására irányulnak.

A túlnépesedéssel arányosan csökken továbbá az emberek élettere is, hiszen több ember több területet igényel; és ezzel együtt persze több energiát, több erőforrást és nyersanyagot is, ami mind felgyorsítja a klímaváltozást. A klíma megváltozásával a viharok, szárazságok, áradások stb. valószínűleg gyakoribbá válnak majd, ami természetesen szintén hátrányosan érinti a mezőgazdaságot.

 

 

Rengeteg környezeti problémának, a környezetszennyezésnek, az élelmiszerhiánynak az oka tehát a túlnépesedésben keresendő. Hiszen az élelmiszer-termelés igénye egyre jobban növekszik, ami viszont elsivatagosodáshoz is vezet (hiszen az állatok száma is növekszik, a növényzet pusztul, a talaj vízkapacitása és a talajvíz szintje csökken, ami ismét hatással van a növényzetre). Ez viszont egyre nehezebbé teszi a mezőgazdasági termelést, ami szintén élelmiszer- és vízhiányt fog okozni. Ez pedig migrációt idéz elő.

Még nem tudjuk, mi történik akkor, ha a népességnövekedés túlhaladja a biológiai erőforrásokat (elsivatagosodás, erdőirtás, víz- és élelmiszerhiány), de a problémával már ma kell számolnunk ahhoz, hogy preventív módon tudjuk kezelni a megjósolható nehézségeket. 

Ezenkívül fontos lenne a valóban környezettudatos életmód, hiszen az európai és amerikai emberek fogyasztása sokkal nagyobb környezeti terheléssel, továbbá a káros technológiák szükségtelen szintű használatával jár.

A probléma kimenetele még a jövő titka, de a megoldás a ma feladata.

 

Forrás és képek: agroinform.com