Meg kell őrizni a termőföldek minőségét

Meg kell őrizni a termőföldek minőségét

2017. április 25. kedd.
  (Blog)

Lehetetlen lesz kielégíteni a rohamosan gyarapodó emberiség élelmiszer-szükségletét, ha a világ nem fordít nagyobb gondot a termőföldek minőségének megőrzésére - figyelmeztetet az amerikai katolikusok nemzetközi humanitárius szervezete a Föld napján.

Az erózió, a környezetszennyezés és az urbanizáció hatására a művelhető földek összterületének több mint egyharmada már silány minőségű - állapítja meg a Catholic Relief Services (CRS), amelynek egyik mezőgazdasági tanácsadója, Lori Pearson nyilatkozott a Reuters hírügynökség alapítványának (Thomson Reuters Foundation).

A Reuters a Föld napja alkalmából összegyűjtött néhány adatot, információt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetétől (FAO) és a Barilla olasz tésztacsalád élelmezési és táplálkozási központjától a termőföldek minőségének romlásával kapcsolatban.

Az összegzés szerint a világon megtermelt élelmiszernek mintegy 95 százaléka a földben terem.

 

 

A jégmentes földek területének több mint 35 százalékán kiirtották az eredeti növényzetet, és a területet művelésbe vonták, ezáltal jobban kiszolgáltatva az eróziónak és a szervesszén-, illetve a tápanyagtartalom elvesztésének. Amikor a földet kizsákmányolják vagy a minőségét lerontják, akkor az oda eredetileg bezárt szervesszén "kiszökik" az atmoszférába, és növeli a globális felmelegedést.

A természetnek 100 és 1000 év közötti időre van szüksége ahhoz, hogy egy centiméter vastagságú termőföldet létrehozzon, és ha az ember nem védi meg, akkor ez egyetlen felhőszakadás vagy erős szél hatására eltűnik. Napjainkban 10-20-szor gyorsabban veszítjük el a termőföldünket, mint amilyen gyorsan újratermelődik. A világon évente 25-40 milliárd tonna termőföld erodálódik.

 

 

Az összegzés szerint, ha nem teszünk ez ellen semmit, akkor az eróziónak betudható termésveszteség 2050-re elérheti a 10 százalékot, ami egyenlő azzal, mintha például Indiában minden művelhető területet kivonnánk a termesztésből. Eközben, ha a Föld lakossága 2050-re meghaladja a 9 milliárdot, akkor az élelmiszer-termelést körülbelül 60 százalékkal kell növelni a majdani szükségletek kielégítésére.

A Reuters szerint több lencse, csicseriborsó és más hüvelyesek ültetésével javítható a termőföldek minősége.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Képek: Pexels