Lenyűgöző összefogás: 105 silózó 40 hektáron (+videó)

Lenyűgöző összefogás: 105 silózó 40 hektáron (+videó)

2017. május 16. kedd.
  (Blog)

Szokványos körülmények közt egyetlen gazdaságnak sincs szüksége arra, hogy egyszerre 105 önjáró silózó dolgozzon a földjein. Most is csak jótékonysági céllal, és egy Guinness-rekord kedvéért gyűlt össze ennyi farmer gépeivel Írországban.

Meghökkentő regiment, 105 önjáró silózó, 113 pótkocsis traktor és több ezer néző gyűlt össze az írországi Trim település közelében május elején, hogy egy jótékonysági rendezvényen páratlan Guinness-rekordnak legyenek szemtanúi. A Great Grass Event nevű eseményen össze is jött az új csúcs, hiszen a gépek mindössze 7 perc alatt felaprították és pótkocsira tették a 40 hektáros táblán levágott füvet.

A rögtönzött gépkiállítással egybekötött rendezvényre már délelőtt megindult a „népáradat”, és délutánra egész komoly dugók alakultak ki a környéken. Nemcsak Írországból, de Angliából, Németországból, sőt Ausztráliából is érkeztek látogatók, összesen 5-6 ezer néző volt kíváncsi a rekordkísérletre.

 

 

Első lépésben három fűkaszával vágták le a területet, majd egy 8-rotoros rendterítővel szórták szét a füvet, amit végül két rendsodró gyűjtött össze rendekbe. A 105 önjáró silózó és 113 pótkocsis traktor némi parádét követően délután 3 órakor foglalta el pozícióit, majd összesen 65 ezer lóerő feszült neki az (így egyáltalán nem megerőltető) munkának. A gépek összértéke 30 millió eurót tett ki.

A nézők különleges masinák közt csemegézhettek: jelen volt egy ezüstszínű CLAAS AXION, egy fekete FENDT 936-os, de egy jubileumi kiadású, veterán Ford 7810 is. A silózók többsége (a 105 darabból összesen 41) CLAAS-gyártmány volt, de természetesen akadt köztük más márka is. Különlegességből itt sem volt hiány, a Mengele Mammut 7800 például annak idején a rettegett náci orvos, Josef Mengele apjának gyárából került ki.

A látogatók több mint 60 ezer euró adományt gyűjtöttek össze. A rendezvény mögött az a Combines 4 Charity nevű szövetség áll, amelyet 2009-ben alapított 10 gabonatermesztő farmer. Az volt a céljuk, hogy Guinness-rekordot állítsanak fel 100 gabonakombájn „csatasorba” küldésével, de végül 184 termelő segített nekik a gépeikkel, a látványosságra pedig 20 ezer néző volt kíváncsi. Az adakozás sem maradt el, akkor 300 ezer euró gyűlt össze a jótékony célú parádén.

 

Fotó és videó: Agriland

Forrás: Agrárszektor