HugIldi élménybeszámolója az AgrárgépShow-ról

HugIldi élménybeszámolója az AgrárgépShow-ról

2016. február 05. péntek.
  (Blog)

Alig egy hónap telt el az újévből, de máris túl vagyunk az ország legnagyobb mezőgazdasági kiállításán, az AgrárgépShow-n. Én az utolsó napot választottam a kiállítás megtekintésére, de most sem csalódtam benne.

Egy magamfajta ember ezt ki sem hagyhatja, majdnem hogy kötelező a részvétel, hiszen ez itt maga a Kánaán, mezőgazdasági gépek mezőgazdasági gépek hátán. Egy nap szinte nem is elég, hogy az ember mindent alaposan végignézzen, de azért megpróbálkoztam vele.

Mivel már kezdéskor 9-kor bent voltam így elkezdtem még a nagy tömeg előtt végigjárni a pavilonokat. Szépen sorban haladtam és aztán egyre inkább jöttek az emberek is, de ahogy észrevettem egyik pavilonban sem voltak annyian, mint az AXIÁL Kft. pavilonjában.

Ennek több oka is lehet. Egyrészt 25. születésnapjukat ünneplik idén, a legtöbb gépet ők vonultatták fel, nem utolsó sorban itt bármelyik gépbe be lehetett ülni és megtekinteni belülről is. A többi standnál azt vettem észre, csak komoly érdeklődés mellett lehetett beülni, ami kicsit sajnálatos. Aztán még ott van az is, hogy gondoltak idén is a kicsikre, a játszóházzal, aztán az 5-let Show, ami kihagyhatatlan. Idén is 5 gépet mutattak be minden nap kétszer, amit színesített egy tánccsoport is. Az 5 gép idén a FENDT 1050 Vario S4, CLAAS QUADRANT 5200, Landini 7-215, Manitou MLT 960, GEHL R220. Ezek között vannak díjnyertesek is, ami nevezetesen a CLAAS nagykocka-bálázó, ami Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjat nyert, valamint a FENDT 1050, ami a hannoveri Agritechnica kiállításon Az Év Traktora díjat és a 2016-os AGROmashEXPO és AgrárgépShow Termékverseny Pályázaton a Nemzetközi Termékfejlesztési nagydíjat zsebelhette be. Tehát nem kevés díjjal büszkélkedhet a cég már így az év elején.

 

 

Persze ezeken kívül volt még díjnyertes gép, de nem kerülhetett mind bele az 5-let Show-ba. Nekem különösen nagy örömet okozott, hogy bemutatták végre idehaza is az 1050-es Fendt-et, így a végleges változatban. Volt szerencsém a prototípus gépet látni még 2014 nyarán, az se volt rossz, de akkor még voltak hiányosságai, de erre valók a tesztek, hogy a legjobbat hozzák ki mindenből. Ez sikerült is! A tökéletesnél is tökéletesebb lett a traktor, az a morcos tekintete egyszerűen lenyűgöző, magával ragadja az embert. Brutális kinézete van, de pozitív értelemben.

Engem letaglózott a látvány, de sokakat, mert elég népszerű volt a gép, szinte a közelébe sem lehetett férni, mert annyian tartózkodtak mindig mellette. Végül mikor sorra kerültem és beültem, ki se akartam szállni. Ezzel mindig így vagyok, ha traktorról van szó. A belső tér is elég tágasra sikerült, és a kilátás csodás. Ahogy az ember kinézett a szélvédőn felmerülhetett benne, hogy ha ilyen széles orra van, akkor hogyan látja a gép elejét. Hát erre, mint megtudtam van egy megoldás, ugyanis, aki szemfüles volt észrevehette, hogy a gép orrán FENDT logó aljába be van szerelve egy kamera, ami a vezetőt segíti, hogy lássa az elejét is a gépnek. Mondjuk, ha valaki már érzi a gépet, ez lehet felesleges lesz.

Én bátran mondom, hogy ez a traktor a traktorok ásza, ennél nem hiszem, hogy lehet szebbet vagy jobbat tervezni. Még pár dolog, amit érdemes tudni róla, hogy kivételesnek mondható, ugyanis ennyi lóerővel még nem terveztek univerzális traktort. 500 paci dübürög a motorháztető alatt, ezen kívül még van 3 másik „kistestvére” is, azaz 1046, 1042, 1038. Így lesz teljes a család. Tömören ennyit erről a csodáról.

 

 

Amit még különösen kiemelnék az a szervizverseny volt. Jómagam is végigcsináltam mindent sorban. 3 versenyszám volt és mindegyik után pontoztak, így ha meg volt a megfelelő pontszám, akkor lehetett menni a következőre. Első feladatnak egy tesztet kellett kitölteni, ami igazság szerint egyáltalán nem volt vészes és mellesleg a válaszokat mind lehetett olvasni a pavilonban elhelyezkedő tájékoztató táblákról, de ha így se ment nagyon segítőkészek voltak a standnál. Második feladatként traktor szimulátor volt. Ez egy igazi élmény volt számomra és egészen kezdő voltam benne, de amit tudtam megtettem. Egészen más volt ilyen formában traktort vezetni. Szinte teljesen úgy érezte magát az ember, mintha egy rendes traktorban ülne, mozgott vele az ülés és igazi élményt jelentett még így nekem is, aki a mindennapokban már hozzászokott a traktorvezetéshez. Egyszóval élveztem, nagyon jó ötlet volt. Harmadik és egyben utolsó feladatnak a GPS standhoz kellett menni, ahol 2 lap közül kellett választani, amin egy-egy feladat volt található. Itt igazság szerint a TOPCON-nal ismerkedhetett meg az ember, be kellett állítani a koordinátákat, valamint gépet választani mögé munkagépet és egyéb sajátosságokat beállítani. Mivel az ember nem minden nap találkozik ezzel, így itt is nagyon segítőkészek voltak és mindent elmagyaráztak a versenyzőknek, ha valaki valamit nem talált vagy nem értett.

 

 

Látványos volt a plafonból lelógó gömb, nevezetesen egy LED gömb, amin folyamatosan mentek a videók, de maga az egész pavilon remek volt, csillagos 5-ös. Ez most nem elfogultságból mondom, hanem így is gondolom, gondoltak kicsikre, nagyokra, így senkinek sem lehetett panasza szerintem. Így nem is csodálom, hogy elnyerte a cég a Leglátványosabb show-lemek különdíjat.

Összefoglalva az egész kiállítást: annyit tudok mondani, hogy most sem csalódtam. Minden standot végignéztem, ott persze több időt is eltöltöttem, ami jobban érdekelt, mert itt aztán mindent megtudhat az ember a gépről, ami érdekli. Pozitív volt még, hogy sok olyan emberrel találkoztam, akik így a blogom által vagy Facebookon követnek. Sokszor már zavarban voltam, hogy csak sétáltam az egyik pavilonból a másikba és rám köszöntek, hogy szia, Ildi. Ez így igazán jól esik, mert így kapok egy kis visszajelzést is, hogy vannak, akik követnek és tetszik is neki, amit csinálok. Remélem, a továbbiakban is tudok még újat mutatni, én erre fogok törekedni.

 

 

Ui.: Traktoros szív, traktoros lélek. Traktoros leszek, amíg élek.