Előkelő helyen a szakmák európai bajnokságán

Előkelő helyen a szakmák európai bajnokságán

2016. december 09. péntek.
  (Blog)

A szakképzés csúcsát szimbolizáló, korábban a Szakmák Olimpiájaként ismert WorldSkills európai bajnokságára került sor 2016. december 1-3. között Göteborgban. A versenyről két ezüst, négy bronz és három kiválósági éremmel tért haza a magyar csapat.

December 1. és 3. között 28 országból közel 500 fiatal 35 szakmában mérte össze a tudását Göteborgban, ahol 16 magyar fiatal, 14 szakmában képviselte hazánkat. A 3 napos eseményt összesen 76 000 fő látogató tekintette meg a helyszínen, a nyitó és záróceremóniát pedig élőben lehetett követni az interneten.

 

A magyar csapat néhány tagja - kép: SkillsHungary

 

A versenyt a hazai mezőgazdasági cégek és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége is figyelemmel kísérte, hiszen a szakmák között szerepelt a mechatronika is, amely az elektronika, informatika és gépészet hármasából áll. A Magyarországon hiányszakmaként jegyzett mezőgépész foglalkozás népszerűsítéséért a MEGFOSZ elindította „Legyél Te is mezőgépész!” programját, amelynek 11 pontja a mezőgépész hiány megszüntetésére irányul. Természetesen az AXIÁL Kft. MEGFOSZ tagként szintén támogatja a kezdeményezést.

 

Pillanatok a rendezvényről - kép: MEGFOSZ

 

A szakmák európai bajnokságán szerepelt magyar csapat a versengő 28 ország között az átlagpontszámok alapján az 5., az átlag érempontok alapján a 8. helyen végzett. A záróünnepségen a házigazdák átadták stafétabotot a EuroSkills zászlóval a következő verseny rendezőinek, a 2018. évi budapesti EuroSkillst szervező Magyarországnak.

 


 

A bajnokságról:

A WorldSkills International egy több mint hatvan éves múltra visszatekintő non-profit szervezet, amelynek küldetése, a szakismeretek és a szakmai továbbképzés színvonalának emelése világszerte. Céljait regionális, országos, és világversenyek rendezésével éri el. Ilyen a EuroSkills megmérettetés is azzal a különbséggel, hogy az egyéni teljesítmény mellett bizonyos szakmák csapatversenyként is értékelve vannak. Ezeknél a bírálati szempontok között kiemelt jelentőséggel bír – az Európai Unió számára fontos – a csapattagok közötti együttműködés, kooperáció, kreativitás.

A fentebb említett két szervezetben a magyar részvétel a SkillsHungary révén valósul meg. A felkészülés eredményeképpen új, minőségi, korszerű elvárásoknak megfelelő elméleti és gyakorlati ismeretanyag birtokába kerülnek a versenyzők, szakértők, melyek lassan, de érezhetően megjelennek a hazai szakképzésben is.

 

Forrás: skillshungary.hu