Egy régi történet: SZKD-5R lánctalpas kombájn

Egy régi történet: SZKD-5R lánctalpas kombájn

2017. augusztus 22. kedd.
  (Blog)

Augusztus utolsó hétvégéjén rendezzük meg a Hódmezőrület 2.0-át, amely drift autóknak, veterán és modern mezőgazdasági gépeknek ad otthont. Néhány veteránjármű-tulajdonos megosztott velünk pár információt gépéről, erről olvashatnak cikksorozatunkban.

Horváth Imre, aki egyébként kollégánk is, egy 1977-es SZKD-5R típusú Szibirjak lánctalpas kombájnt mutat be Hódmezővásárhelyen. A helyszínen a vágóasztal nélkül megtekinthető gépet 1990 után vásárolták vagyonjegyből a nagyszénási Október 6 MGTSZ-től, ahová újonnan került. A szövetkezet nehezen megmunkálható, ingoványos területein dolgozott a géppel az őszi árpa és a búza betakarításakor.

 

 

 

A Szovjetunióban gyártott SZK-3 és SZK-4 kombájnok az első gabonafélék aratására vagy rendfelszedésére és cséplésére használhatók. Kiegészítő szerelvényei napraforgó és kukorica betakarítására is alkalmassá teszik. Az SZK-5 ezek továbbfejlesztett változata, 1974-óta gyártotta a Rosztovi Kombájngyár. Hagyományos keresztdobos cséplőszerkezető kombájn, típusjelzésében a szám az 5 kg/s-os áteresztőképességére utal. Nagy számban használták a magyarországi mezőgazdasági üzemek az 1970-es években.

Bővebben a kombájnról a Magyar Mezőgéparchívum honlapján vagy a Wikipédia oldalán olvashatnak.

 

 

A gép nagyon elhanyagolt volt, amikor beszereztük. Szétszerelést követően kicserélésre kerültek a korrodált alkatrészek és pár éve szecskázóval is fel lett szerelve – tudtok meg Imrétől.

2010-ben és 2014-ben a belvíz miatt több környékbeli gazdánál végzett Imre aratást, ahol a víz mai technikáknak feladta a leckét, de nem a ’77-es monstrumnak. A tartálykapacitás végett a teljesítménye óránként kb. 1 hektár nehéz területen, a gyakori ürítések miatt.

A családi gazdaságban, szezonban ma is jelentős szerepe van a gépnek.

 

 

Köszönjük Imrének, hogy megosztotta velünk történetét! Az SZKD-5R Szibirjak lánctalpas kombájnt 2017. augusztus 26-27-én, szombat-vasárnap láthatja Hódmezővásárhelyen a 47-es főút 195. km-nél, a Hód-Mezőgazda Zrt. telephelyén. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

 

További információ: www.hodmezorulet.hu

 

Forrás és kép: Horváth Imre veteránjármű-tulajdonos

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser