A 10 legnépszerűbb szak között

A 10 legnépszerűbb szak között

2016. július 27. szerda.
  (Blog)

Az Index.hu cikke szerint a tíz legnépszerűbb felsőoktatási szak között szerepel – pontosabban az előkelő negyedik helyet foglalja el - a gépészmérnöki képzés, melyet első helyen 2974 diák jelölt meg 2016-ban.

Idén 41 szakon határozták meg előre a központi ponthatárt az állami képzésekre, aki ezt nem éri el, az csak fizetős képzésre kerülhet be. Ahol ez a pontszám magas, ott a kormány csak kevés diák tanulmányait akarja finanszírozni. Itt vannak az olyan népszerű szakok, mint a gazdálkodási és menedzsment, a nemzetközi kapcsolatok, a turizmus-vendéglátás, a jogász vagy a kommunikáció és médiatudomány szak. Ahol a központi ponthatár alacsony, oda sok diák kerülhet be állami ösztöndíjasként. Ide tartoznak a kormány által nemzetgazdasági szempontból fontos képzések, hiányszakmák, azaz a tanárképzés, a természettudományos-, műszaki-, egészségtudományi- és agrárképzések.

 

A Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Sportiskola gépész diákjai, akik szakmai gyakorlatukat bajai telephelyünkön töltötték.

 

A ponthatárokat egy informatikai algoritmussal határozzák meg. Megnézik, hány szabad hely van a felsőoktatási intézmények szakjain, hányan jelentkeztek ezekre, és ők milyen pontszámot értek el. Ez alapján sorolják be a felvételizőket a helyekre.

A magasabb vagy alacsonyabb ponthatár egy-egy szakon önmagában nem sokat jelent. Egy képzés ponthatárát a helyek száma mellett az befolyásolja, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező írta be felvételi lapjára első helyen az adott szakot, annál magasabb lesz ott a ponthatár. Előfordulhat az is, hogy egy szakra csak kevés embert lehet felvenni, ezért ott eleve magasan húzzák meg a ponthatárt.

 

 

A mezőgazdaságban is különösen nagy szükség van a gépészmérnökökre, erre a hiányra reagálva indította el a Mezőgazdasági Gép- és Eszközforgalmazók Országos Szövetsége (szerk. MEGFOSZ) a „Legyél Te is Mezőgépész!” programot, melynek célja a mezőgazdasági gépész-utánpótlás biztosítása: a gépszerelő, gépészmérnök, tervező mérnök, üzemeltető mérnök, gépkezelő szakmákra összpontosítva. További cél a mezőgépész szakma munkaerő-piaci láthatóságának és presztízsének növelése (fókuszáltan a pályaválasztás előtt álló fiatalok és közvetlen környezetének körében), illetve a vidéki foglalkoztatottság javítása, ezzel az aktív munkaerők helyben tartása. Ezzel közvetve a hazai mezőgazdasági termelés versenyképességének megőrzését, valamint további növelését helyezték elérhető közelségbe.

 

Ezt a széleskörű, Magyarországon példátlan összefogást - amelynek keretében a MEGFOSZ majdnem száz mezőgazdasági cég és a szakiskolai hálózattal együttműködik – 2016-ban a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) is méltányolta Szakképzési Díj pályázatán.

 

Az AXIÁL Kft. mind MEGFOSZ tagként, mind önállóan is részt vesz az utánpótlás nevelésben, mert ebben látja a mezőgazdasági szakma jövőjét és fejlődési lehetőségeit. A cég ezért indította el az „AXIÁL a Jövő Szakembereiért” programot, amely a MEGFOSZ és az AGRYA (szerk. Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége) szervezetekkel történő együttműködés mellett a középiskolában és a felsőoktatásban tanuló gépész diákok szakmai gyakorlatát is segíti.

 

Olvassa el gyakornokaink, Keresztes Attila és Boldizsár Krisztina élménybeszámolóját!

Az egyes intézmények felvételi ponthatárairól ITT tájékozódhat!

 

Forrás: Index.hu, Mezőgépész.hu