3 hónap kiképzés és kaland a FENDT-főhadiszálláson

3 hónap kiképzés és kaland a FENDT-főhadiszálláson

2016. szeptember 27. kedd.
  (Blog)

Június 1. reggel. Az előírtak szerint jelentkeztem Marktoberdorfban az AGCO-Fendt portáján. Magam sem tudtam, hogy mire számítsak. Rengeteg ember, rengeteg parkoló autó. Csak remélni mertem, hogy egyáltalán a jó bejárathoz mentem. Jandrics Péter beszámolója.

A portán illedelmes gyerekhez méltóan bejelentkeztem, majd tudván, innen a sorsom már a konszern kezében van, helyet foglaltam és vártam. Kisvártatva egy csinos, hosszúlábú, szőke hajú „Fräuline” közelített felém, („Na, így induljon minden napom!”- gondoltam magamban) akivel aztán belevetettük magunkat az adatfelvétel, adminisztráció izgalmas világába. Természetesen akkor láttam először és utoljára a korombeli kis hölgyet. Ahova azután kerültem, ott csak hallomásból volt ismert a szebbik nem. Ezt a területet a fém, a gázolaj és a koromfekete kávé illata uralta. Egyszóval a traktoros mennyország illatai.

Viccet félretéve a bemutatócsoport főhadiszállására kerültem, a Fendt marketing-osztály fennhatósága alá. „Szép ruha” le, FENDT PROFI „játszós ruha” fel és irány a bevetési terület. Egy hosszú, önműködő ezüst kapuhoz vezettek, amit már a saját belépő chipemmel nyitottam ki: „hozzáférés elfogadva”. Innentől fogva mondjuk úgy, „kulcsom volt a mennyországhoz”.

 

Jandrics Péter, AXIÁL-FENDT ösztöndíjas

 

Felsőbb utasításra hoztam, hoztuk el a gyártósorról a már 90%-ban, gyönyörű NATURE GREEN színben pompázó traktorokat és készítettük fel a bemutatóra őket. Szakszerű zsírzás, az abroncsnyomás beállítása a leendő igénybevételhez optimalizálva. Vario-terminál kalibrálása, kormány kalibrálása. VarioGuide beállítása, felprogramozása. Egyszóval olyan állapotba hoztunk egy új traktort, hogy az azonnal bevethető, használatba vehető legyen. Ez idő alatt lényegében a legkisebb 200-astól kezdve a 1050 Vario-ig minden megfordult a kezem alatt. Többek közt jó pár az új S4-es 500 Vario-k közül is.

Kint létem alatt sikerült eljutnom egy termék-összehasonlító szántóföldi bemutatóra is, ahol a Fendt 165-240 lóerő kategóriába tartozó gépeit hasonlították össze a konkurens gyártók ugyanolyan teljesítményű gépeivel. Ilyet eddig csak prospektus formájában láttam, ahová legtöbbször csak a nyers végeredmény, adatok és pár kép kerül. Itt most a teljes teszt lefolyását végigkövethettem, megtapasztalhattam az igazi, sáros, poros fizikai valóját. Részt vettem a 2016-os év egyik legnagyobb és legnevesebb szabadtéri mezőgazdasági kiállításán, a DLG-Feldtage előmunkálataiban. Ez alatt a kiállított gépek szállítása és az AGCO-Fendt stand rendezése értendő. Mindezt persze a legnagyobb esőben, - magyarán szólva mivel szabadtéri rendezvényről beszélünk -, nyakig érő sárban.

 

A műhelyben, ahol bevethető állapotba hozzák a Fendt-eket

 

Szabad időmben az épp rendelkezésre álló gépek fortélyait próbáltam kitapasztalni, illetve a prospektusokból már megtanult dolgokat a kabinban ülve gyakorolni. Itt tanultam meg példának okáért az ezres 1000-es Vario orrkamerájának segítségével, külső segítség nélkül a 3300 kg-os orrsúly felvételét. A művelet pikantériája, hogy az 500 lóerős M.A.N. motort rejtő motorház akkora, hogy az orrsúlyból a vezető ülésben ülve semmit se látni. DE a 10”-os Varioterminál tükröződésmentes kijelzőjének és a 16 millió színben pompázó megjelenítésnek köszönhetően, a folyamat abszolút pontosan végrehajtható külső irányítás nélkül, a kabinban ülve.

 

Sorakozó az udvaron

 

Szintén gyakorta fordult elő, hogy nekem kellett a beérkező kamionokról a traktorokkal leállni, illetve ráállni. Az utóbbi művelet az 1000-es Vario esetében nem épp gyerekjáték, főleg nem, ha a sofőr úr épp lengyelül vagy olaszul navigál, hogy kicsit jobbra vagy épp balra, te meg nem érted azt a nyelvet. Végül mindig épségben feljutott a gép a trailerre, szóval aggodalomra semmi ok, nem törtem össze egy traktort sem. Papírok kitöltése, egy gyors kávé a sofőrnek aztán „ Arrivederci il capo”, már úton is a masina a célországba. Persze eközben mindenki nagyon kedves és barátságos, segítőkész velem, jöjjön a gyár bármely részlegéről. Az időjárás igen csak egyenlítői. Eső, majd napsütés. Olykor kellemetlenül magas páratartalom, de mindezt feledésbe meríti a még mindig finom, hosszúra főzött kávé és az omlós mandarinos sütemény a büfében. Közben telnek a napok, hetek. Kemptemben lezajlik egy zöldsoros bemutatóval egybekötött jó hangulatú eszem-iszom. Fogy a sültkolbász és a jóféle búza sör is becsülettel. Természetesen én se kéretem magam, a pakolás, rendezés egész napos fáradalmait csillapítom pár korsó „Weizennel”(nyugodjon meg mindenki, nem én vezettem).

 

Új és régi Fendt zöld

 

Időközben már augusztusra hajtjuk a naptárunkat, ami azt jelenti, hogy megkezdődtek a szokásos FENDT Holiday Weeks elnevezésű családi napok. Ilyenkor az embernek nyugodalma csak délelőtt 10 óráig volt. Utána megérkezik a gyerekáradat és rendületlen rázzák a kerítést, és nagyon de nagyon szeretnének az udvarban álló 1000 Vario-val menni. Annak ellenére, hogy külön ügyességi pályát állítottak fel nekik, ahol lábbal hajtható Fendt traktorkákkal tudják összemérni tudásukat. A Fendt Forumban filmvetítés, oldtimer kiállítás és pár ideiglenesen mászóparkként szolgáló igazi traktor várta az érdeklődőket. A Fendt saját étterme ilyenkor kiemelkedő hatásfokkal ontja magából a rántott húst és a csapolt radlert. Apukák és anyukák ezrei fojtották bánatukat Schnitzel mit Pommes-be, miután a kölök torkaszakadtából üvöltötte, hogy márpedig ő még nem akar hazamenni, még maradni akar. Maradni akar, mert már 5 évesen a Fendt a kedvenc traktorja és simán megkülönbözteti az 500-ast a 700-astól. Durva egy hónap alatt 30.000-en látogatták meg a Fendt nyári élményparkját. Az, ha csak minden második család (anya+apa+egy gyerek) ebédel, tegyük fel rántott húst, az alaphangon is minimum 45.000 szelet. Ha többgyermekesek középértékével (2 gyerek) számolok, az min. 60.000 szelet egy hónap alatt. 60.000 szelet rántott hús nem is olyan rossz teljesítmény egy traktorgyártótól, nemde? :)

 

Az a bizonyos orrkamerás orrsúly felvétel

 

Fendt és a foci szó nem véletlen alliterál egymással. Részese lehettem a Fendt-Turniernak a marketing válogatott védelmét erősítve. Ez egy baráti focikupa a részlegek, gyáregységek között. Egy alkalom, amikor a pálya szélén álló cserékből egyből profi edző és egyben focista válhat. Egy alkalom, amikor az emberek, munkatársak még inkább közelebb kerülhetnek egymáshoz, vagy távolodhatnak el még inkább egy-egy jól sikerült becsúszás, szándékos kezezés végett. Eredményhirdetés után, forgatókönyv szerint természetesen már izzottak is a sörcsapok, sercegett a bratwurst a grillen. Mi, megfáradt harcosok pedig örömmel koccintottunk és tárgyaltuk ki a győzelmeket, vereségeket.

 

Nyakig érő sárban a DLG-Feldtage rendezvényre készülve

 

Még egy szép emlék, ami a focival kapcsolatos. Mindig megtippeltük az EB meccsek eredményeit a mérkőzést megelőző napon. 1-0-t tippeltem a magyaroknak az osztrákok ellen. Szerintem az egész gyár területén csak én voltam az, aki a magyar nemzeti tizenegy győzelmére fogadott. Aztán jött Szalai és Stieber és jött a dráma. Én itt kint, Magyarország 750 km-rel arrébb zokogott. És tényleg igaza van a reklámnak, hogy sok mindent ki lehet fizetni MasterCarddal, de az az érzés, amikor egy ilyen meccs után, széles mosollyal és egy szívből jövő „szép jóreggelt kívánokkal” keresztül menni az osztrák AGCO-s srácok között, akik épp oktatásra vártak, illetve beparkolni az osztrák kisbusz mellé magyar zászlóval az autómon, na az megfizethetetlen!

Hogy ajánlanám-e másoknak ezt az ösztöndíj programot? Természetesen, igen! Menjetek, törjetek ki a „kisfülkés 50-es” és a „250-es Rába” világából. Lássatok újat, tanuljatok nyelvet anyanyelvi környezetben. Ismerjétek meg a legkifinomultabb technikákat, mert bár fáj kimondani, a jövő ebben van: a precíziós technikában és a folytonos innovációkban. A Fendt képes volt erre, képes erre és a jövőben is képes lesz. Akarjátok megismerni a még ismeretlent, a másikat, a mást. Itt Marktoberdorfban elültetik a minőség magvait ezekbe a traktorokba, ha ápoljátok és odafigyeltek rájuk, megbízhatóságot, erőt és kimagasló technikát tudhattok magatokénak. Hiszen tudjátok, aki vezet az FENDT-et vezet.

 

Jandrics Péter

AXIÁL-FENDT ösztöndíjas