Túl a tízezrediken

Túl a tízezrediken

2017. július 05. szerda.
  (Axiál)

Használtgépes kollégánk, Pordán Tibor június végén lépte át 10.000. jubileumi gépfelmérését, amely egy CLAAS traktor vásárlásba beszámítandó John Deere erőgép kapcsán következett be. Hogy mit is nézünk ilyenkor, kiderül cikkünkből!

A használtgépes tevékenységünk legtöbb időt és energiát igénylő része az előzetes gépfelmérés. Ennél a műveletnél fontos szerepet játszanak az új gépeket értékesítő kollégák igényei, illetve pár korlátozó szabály, amelyet mindenképpen figyelembe kell vennünk. Utóbbira példa, hogy nem lehet a gép 25 éves kor felett, vagy üzemképes állapotban kell lennie, illetve fontos, hogy az eladó által kért és az általunk előzetesen becsült ár reális közelségben találkozzon. Erről bővebben ITT tájékozódhat!  

 

A képen Pordán Tibor kollégánk

 

Tibi, mióta foglalkozol használt gépekkel?

2003 óta vagyok az AXIÁL Kft-nél, még Matán István kolléga avatott be a szakma rejtelmeibe.

 

Emlékszel az első gépfelmérésedre, esetleg valami emlékezetesebb?

Az eladók gyakran elfogultak, hiszen sok emlékük kötődik egy-egy gépükhöz, illetve nyilván szeretnének a lehető legjobban kijönni a szituációból. Ezzel nincs is gond, viszont amikor a realitás nagyon nem találkozik az elképzelésükkel, van, aki indulatos lesz. Sajnos, volt nekem is egy ilyen esetem, az úriemberrel nem értettünk egyet a tárcsájának állapotáról, vehemensen próbálta az ő igazát elfogadtatni, aminek az lett az eredménye, hogy nem tudtuk befejezni a felmérést. Szerencsére ritka az ilyen fogadtatás.

 

Mit veszel szemügyre a gépfelmérések során?

Az első benyomás mindenképp fontos, mint az életben mindennél. Megnézem a gumik, a motor-váltó-futómű állapotát, kombájnoknál a cséplőművet, szíjakat, láncokat veszem szemügyre. A rakodógépeknél a gémek, csapok-perselyek állapotát vizsgálom meg. Ezeket rögzítem az állapotlapon, illetve dokumentálom fényképeken. A dokumentációt belső hálózaton át osztom meg az érintettekkel, oda töltöm fel. Az ár meghatározása a gépfajta termékmenedzserének dolga lesz, ehhez kellenek a részletes információk.

 

Köszönjük a tippeket és gratulálunk! Jól fog jönni az első tízezer tapasztalata a következő tízezerhez. :)