Teljes gőzzel előre

Teljes gőzzel előre

2017. május 25. csütörtök.
  (Axiál)

Sokszor készítettek már interjút Harsányi Zsolttal, de amikor egy nemzetközi hírű külföldi szaklap keresi meg az embert, az már nem szimpla bók. A következőkben a német AGRARTECHNIK cikkét olvashatja.

1991-ben Harsányi Zsolt megalapított egy nagyon kicsi mezőgazdaságigép-alkatrész kereskedést. Ma számtalan elismerés mutatja, milyen eredményes lett a magyar mezőgazdaságigép-forgalmazó vállalkozás, az AXIÁL Kft. 

Egészen lenyűgöző: Harsányi Zsolt néhány év alatt felépített egy mezőgazdasági technológia-birodalmat, melynek nincs párja – az AXIÁL Kft-t. Ma a vállalkozás 19 magyarországi telephelyén 700 alkalmazott dolgozik. Sőt, két leányvállalatával együtt, a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó AFS Kft.-vel és a bérgépekkel és bérszolgáltatásokkal foglalkozó Manax Kft.-vel a dolgozók száma 826 lett. 2014-ben a cég forgalma 73 milliárd forint volt, ami nagyjából 235 millió eurót jelent. Interjúnk során a cégtulajdonos visszaemlékezik a legelső lépésekre, és ízelítőt ad jövőbeni terveiről is. 

 

AGRARTECHNIK: Harsányi úr, kezdésként tudna egy rövid betekintést engedni a magyar mezőgazdaság életébe?

Harsányi Zsolt: Az üzemek nagyon különbözőek. Magyarországon a legkisebb vállalkozástól kezdve a több száz hektáron gazdálkodó nagygazdaságig minden megtalálható. Nagyon sok a külföldi befektető is a mezőgazdaságban, leginkább Németországból, Ausztriából, Olaszországból és Hollandiából, nehéz őket pontosan számszerűsíteni. Magyarországon leginkább disznóhúst és tejet termelnek, a növénytermelés pedig a kukorica, búza, szója és napraforgó területén kiemelkedő. 

 

AGRARTECHNIK: Hogy néz ki a magyar mezőgazdaságigép-forgalmazás és a traktorpiac?

Harsányi Zsolt: Három-négy nagyobb, és elég sok kisebb mezőgazdaságigép-kereskedő tevékenykedik Magyarországon. Attól függ, pontosan mit számolunk bele tevékenységükbe, mert sokan vannak, akik nemcsak gép-, hanem gabona- és vetőmagforgalmazással is foglalkoznak. A traktorforgalom az utolsó évben erősen visszaesett. 2015-ben Magyarországon 3849 traktort értékesítettek, 2016-ban ez az érték mindössze 2724 lett. A legnagyobb piaci részesedést az MTZ/Belarus szerezte, 23,5 százalékkal. Egy évvel korábban ez az érték 31 százalék volt. A második hely a John Deere traktoroké 21,8 százalékos piaci részesedéssel, ezeket a harmadik helyen a New Holland követi 8,8 százalékos részesedéssel. 

 

AGRARTECHNIK: Mióta létezik az Ön cége, és hogyan sikerült a mostani sikereket elérnie?

Harsányi Zsolt: Azon a véleményen vagyok, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll. Az én esetemben ez a nő a feleségem, Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi. A rendszerváltás után, 1991-ben mindössze 100 000 Ft (körülbelül 323 euró) törzstőkével alapítottuk meg az AXIÁL Bt.-t, amelyet 1996-ban Kft.-vé alakítottuk át, és törzstőkénket 50 millió forintra (nagyjából 161 280 euró) emeltük.

Az első években még csak alkatrészek forgalmazásával foglalkoztunk. 1995-ben kibővítettük kínálatunkat a mezőgazdasági gépekkel, 2004 óta pedig építő- és raktártechnológiai gépeket is forgalmazunk. Kínálatunk az alkatrészek mellett az ügyfeleink igényeire szabott szerviz- és műszaki háttérszolgáltatások nyújtásával, bérszolgáltatásokkal és gépbérlettel, valamint pénzügyi szolgáltatásokkal is kiegészült. Ezen kívül legújabb szolgáltatásunk saját RTK-hálózatunk, amely Magyarország egész területén százszázalékos lefedettséget nyújt 54 bázisállomással. Így ügyfeleinknek a precíziós munkákhoz is tudunk szolgáltatásokat nyújtani. 

 

Az AXIÁL központi telephelye Baján

 

AGRARTECHNIK: Egy ilyen mértékű siker eléréséhez a megfelelő alkalmazottakra és jó termékkínálatra is szükség van. Mi erről az Ön véleménye?

Harsányi Zsolt: Nagyon szerencsés vagyok, hogy a családom mellett kitűnő munkatársak vesznek körül. Az alkalmazottak negyede gépészmérnök végzettségű. Termékmenedzsereink és szervizmérnökeink a kapocs beszállítóink, ügyfeleink és köztünk. Beszállítóink a világ élvonalához tartoznak. 

Az elmúlt több mint 25 évre visszatekintve elmondhatom, minden nehézséget átéltünk, amit az iparág a benne dolgozóknak tartogatott. Ugyanakkor szívesen gondolok vissza a küzdelmekre, a tapasztalatokra és élményekre, amelyek mind a mai napig meghatározzák személyes és szakmai filozófiám is. Mottónk egy Henry Ford idézet, amely személyes meggyőződésem is visszatükrözi: „A szolgáltatás fontosabb, mint a nyereség. A nyereség nem cél, hanem a szolgáltatás eredménye.”

 

AGRARTECHNIK: Milyen elismeréseik vannak az eredményeikről?

Harsányi Zsolt: Az elmúlt 25 évben az AXIÁL beszállítói, a mezőgazdasági szakma és a közélet számtalan elismerését begyűjtötte. A terjedelmes listából csak néhány, kiemelkedő kitüntetést és díjat említenék meg. (szerk. IDE kattintva megtekintheti ezeket!)

 

19 telephely Magyarországon

 

AGRARTECHNIK: Az AGRARTECHNIK Service Award díjat is többször sikerült elnyerniük. Hogy jött az ötlet, hogy részt vegyenek ezen a megmérettetésen?

Harsányi Zsolt: Az AGRARTECHNIK Service Award egy nagyon fontos visszajelzés a szakmabeliek számára. Egy gyártóktól független bizottság értékeli a mezőgazdaságigép-specialisták szervizszolgáltatásait. Miután ez a megmérettetési lehetőség nemzetközi szinten is megnyílt, mindenképpen részt akartunk venni rajta, hogy megtudjuk, telephelyeink nemzetközi mércével mérve milyen szinten állnak. Az elmúlt tíz évben nagyon sokat tanultunk Borgmann úrtól. A szakmai tanácsokat és a legfrissebb ismereteket, melyeket tőle kapunk, lelkesen próbáljuk cégünk életébe beépíteni. Nagyon örülök annak, hogy cégünk úja és újra részt vehet az AGRARTECHNIK Service Award megmérettetésen. Ebből nemcsak az egész vállalkozás, de az ügyfelek is profitálnak. Beszállítóinknak is fontos ez az elismerés. 2007 óta már tíz telephelyünk is elnyerte Magyarország számára a nemzetközi díjat. 

 

AGRARTECHNIK: Németországban az alkatrészek a legrövidebb idő alatt rendelkezésre állnak. Mi a helyzet ebben a tekintetben Magyarországon?

Harsányi Zsolt: Sok telephelyünk van, és minden évben egyet vagy kettőt ezek közül modernizálunk, vagy teljesen új bázisokat építünk fel. Minden telephelyünk saját, jól felszerelt alkatrészraktárral rendelkezik. Ennek ellenére minden nap el kell látnunk újabb alkatrészekkel a telephelyeket. Erre saját logisztikai láncunk áll rendelkezésre, mely kilenc alkatrészszállító autóból és tizenkét, gépszállításra alkalmas teherautóból áll. Minden reggel hat órakor feltöltjük a telephelyen a raktárakat, és lepakoljuk az ügyfelek megrendeléseit. Az alkatrészellátás a bajai központi telephelyünkről történik, ahol nagyjából 65 000 különböző tételt raktározunk. Telephelyenként napi három-négy megrendelést szállítunk ki közvetlenül az ügyfeleinkhez, erre összesen 60 szállítójármű áll rendelkezésre. Van olyan telephelyünk, ahol ez a forgalom akár 70 százalékát is kiteszi. Szervizszolgáltatásaink is jórészt kiszállásosak, a munkák 80 százalékában ügyfeleink gépei egyáltalán nem kerülnek be szervizműhelyeinkbe. Ezen munkák elvégzéséhez 180, nagyon jól felszerelt szervizautó áll rendelkezésre. Az egyes telephelyeken az egyes géptípusokra – traktorokra, munkagépekre és betakarítógépekre – specializált szerelők dolgoznak. Ők mindig a legújabb technológiai ismeretekkel rendelkeznek, nagyon nagy hangsúlyt helyezünk a továbbképzésekre. Az AXIÁL Kft. ma egyedülálló módon, összesen 14 000 m2 fedett szervizkapacitással rendelkezik az országban. Minden szervizműhelyünk daruval és központi nagynyomású levegős kompresszorral felszerelt. Sőt, bajai központunkban motorfékterem is található, amelyben az általunk megjavított motorokat rögtön csatlakoztathatjuk a fékpadra, és csak akkor adjuk ki az ügyfeleknek, ha a motor a kívánt értékeket tudja produkálni. 

 

Az AXIÁL szerelői mindig a partnerek rendelkezésére állnak a nagyszámú gépjárműflottának köszönhetően

 

AGRARTECHNIK: Kínálnak Önök egyéb, nem csak technikai szolgáltatást is?

Harsányi Zsolt: Cégünk foglalkozik pénzügyi szolgáltatásokkal és biztosításokkal is. Eladott gépeink több mint felét valamilyen hitelkonstrukció segítségével értékesítjük, ezért több pénzintézettel is kapcsolatban állunk, s ügyfeleinknek többféle hitelkonstrukciót tudunk kínálni. Pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó leányvállalatunk, az AFS Kft. az általunk értékesített gépek biztosításait is intézi, és legújabb szolgáltatásként mezőgazdasági növénybiztosítást is kínál. Bérgépből is egy viszonylag nagy flotta áll készenlétben az igények kielégítésére. Magyarország legnagyobb bérgép szolgáltatójaként 993 gépet tudunk kínálni bérbeadásra, amelyek közül 376 traktor és önjáró betakarítógép. 

 

AGRARTECHNIK: Mi a helyzet a magyarországi szakember utánpótlás területén?

Harsányi Zsolt: Cégünk csak jól képzett szakemberekkel lehet sikeres a jövőben. Ehhez pedig sikeres utánpótlás-képzésre van szükség, nemcsak a szerelőinket, hanem a mezőgazdászokat is tekintve. Ebből a felismerésből kiindulva alapítottuk meg az „AXIÁL a jövő szakemberéért” programot. Ennek megvalósításáért együttműködünk a MEGFOSZ-szal (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségével. Konferenciákon és régiós szemináriumokon informálódik sok fiatal gazda a mezőgazdasági technológia újdonságairól. A program második elemeként az AXIÁL a középiskolai és felsőoktatásbeli gépész szakemberképzés mellé állt. A gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karával együttműködve fogadjuk a karon tanuló, utolsó éves gépészmérnök hallgatókat, hogy nálunk töltsék el a szakmai gyakorlatukat. Egyéb oktatásokon is részt veszünk, egyik alkalmazottunk, Bátyity Antal például Németországban kapott szerviztechnikusi képzést. Ezen kívül a mezőgazdászoknak különböző tanfolyamokat szervezünk. Ezek a képzések a napi üzemeltetés elméleti és gyakorlati kérdéseire, illetve az általunk értékesített gépek karbantartási problémáira és feladataira koncentrálnak. Baján, az AXIÁL Oktatóközpontban és a gyakorlati gépbemutatókon több mint ezer szakember jutott friss és korszerű kezelői és üzemeltetési ismeretekhez.

A program negyedik eleme inkább indirekt módon áll a képzés kérdéséhez. Különböző, a mezőgazdasághoz és a mezőgazdasági gépészethez köthető eseményt támogatunk. Így próbáljuk a fiatalokat, illetve az ágazattól távolabb élőket megszólítani és közelebb vinni a mezőgazdasági technika világához, és felébreszteni az érdeklődésüket a szakma iránt.

 

Hogyan is néz ki belülről egy AXIÁL szervizautó? Több is található benne, mint ami szükséges

 

AGRARTECHNIK: Hogyan jellemezné vállalkozásának pénzügyi helyzetét?

Harsányi Zsolt: A Bisnode Hungary cégminősítő cég napi frissességű áttekintést nyújt a magyar vállalkozásokról. Objektív kritériumok alapján mérik fel a vállalatok hitelképességét, pénzügyi stabilitását, mindezt egy kockázatossági? mutatószámban összesítik, az úgynevezett Bisnode Ratingben. 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben az AXIÁL Kft. a legmagasabb minősítést, az AAA minősítést kapta meg. Ehhez az elit csoporthoz a 450 000 magyar vállalkozás mindössze 0,63 százaléka tartozik. 

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület már 11. alkalommal ítélte oda nekünk az Év Vállalata Díjat, amellyel a kiemelkedő magyar vállalkozásokat jutalmazzák. A nagyvállalati kategóriában az AXIÁL Kft. bizonyult a legjobbnak. Ezen kívül az AXIÁL már hetedik alkalommal kapta meg a legjobb munkaadónak járó díjat. 

 

AGRARTECHNIK: Vannak tervei a jövőre vonatkozóan?

Harsányi Zsolt: Természetesen nem ülhetünk nyugodtan a babérjainkon, állandóan keressük a fejlődés lehetőségét, leginkább az innovációk, tudomány és technológia területén. Egy példa erre az energiaszektor, ahol a mezőgazdaságot, mint új energiaforrást fedezték fel az utóbbi időben. Összességében ebben a szakmában nagyon fényes jövőt látok. 

 

Az eredeti, német nyelvű cikket ITT érheti el!

 

Fordította: Vas Magdolna, marketingmenedzser

Képek: AXIÁL

Forrás: AGRARTECHNIK