Tanulni egymástól (+videó)

Tanulni egymástól (+videó)

2017. május 09. kedd.
  (Axiál)

Hat évvel ezelőtt, amikor elindítottuk az AXIÁL Gyakorlati Akadémiát, még az volt a célunk, hogy tanuljunk a partnereinktől. Mert tanulni nem szégyen, hangsúlyozta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Hatodik alkalommal rendezték meg az AXIÁL Gyakorlati Akadémiát Sárváron, illetve Beleden. Ahogy korábban, a szervezők az idén is a tejtermelés gyakorlatát állították a középpontba, s most is lehetőséget biztosítottak arra, hogy az AXIÁL Kft. menedzsmentjének érdekeltségi körébe tartozó beledi szarvasmarha-telepet is meglátogassák a partnereik, s az elméleti előadásokon hallottakat a gyakorlatban is megtekinthessék.

Olyanokat hívtak meg, akiktől tanulhattak, s az évek során eljutottak oda, hogy ők is tudnak újat mutatni a partnereiknek. A tejtermelés tekintetében nagyon mélyről indultak: 2003-ban a 600-650 tehenük fejési átlaga mindössze 19 kilogramm volt. A kezdetekkor 6000 liter volt a 305 napos zárt laktációs termelésük, ami tavaly, annak ellenére, hogy állat-egészségügyi okok miatt sok tehenet kellett kiselejtezniük, már 11 722 kilogrammra nőtt.

 

 

Megvalósult tehát a céljuk, amit akkor tűztek ki, amikor ismertté vált a kvótakivezetés dátuma, hogy 2015 januárjára minden olyan fejlesztéssel elkészülnek, ami biztosítja a versenyképességüket, a hatékonyságukat.

Ennek köszönhető, hogy az ismert piaci helyzet ellenére az elmúlt évet is pozitív, bár a korábbiakhoz képest szerényebb eredménnyel zárták. – Ez lehetett volna jobb is, ha prototéka miatt nem kellett volna kiselejteznünk azt a 120 tehenet, ismertette az eredményeiket Pintér Zsolt.

 

 

A további terveikről szólva elmondta, szeretnék elérni az álomhatárt, a 40 kilogrammos fejési átlagot, s az állományt is növelnék, mintegy 1200-ra. Ezt állategészségügyi okok miatt saját állományból tervezik megvalósítani, s erre minden reményük megvan, hiszen az elmúlt évben is mintegy ezer borjú született a telepen, amelyek 62 százaléka üsző volt.

 

 

Volt még mást is ellesni Beleden: ott jártunkkor, április 12-én kaszálták a rozst, amit szilázsként hasznosítanak majd. Mint megtudtuk, öt évvel ezelőtt kezdtek el a növénnyel foglalkozni, miután sokféle alapanyaggal próbálkoztak. Harmadik éve azonban – ahogy az lapunk egy másik cikkében olvasható –, az Extra Tej Tejtermelő Kft. viszi el az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. Takarmányanalitikai Laboratóriuma által meghirdetett Az Év takarmánya díjat Az év rozsszilázsa kategóriában.

Az idén, a várható esők miatt korábban kezdték a kaszálást. A rozst öntözetlenül, nem túl jó vízháztartású talajokon, mintegy 250-260 hektáron termesztik, s 16-20 tonna körül várják a hozamot. Ez, ahogy Pintér Zsolt fogalmazott, lehetne több is, viszont a beltartalmi értékei nagyon jók. További haszna ennek a növénynek, hogy korán lekerül a földekről, így fővetésű kukorica kerülhet utána.

 

Szöveg: Bárdos B. Edit

Fotó: Kiss Gergely/Magyar Mezőgazdaság

Forrás: Magyar Mezőgazdaság 2017. május 3.

Videók: Új Mezőgazdasági Magazin