Tananyag lesz a mezőgépészeknek, hogyan kell hitelt felvenni és törleszteni

Tananyag lesz a mezőgépészeknek, hogyan kell hitelt felvenni és törleszteni

2017. április 04. kedd.
  (Axiál)

Nemrégiben hírt adtunk róla, hogy az MKB Csoport kiemelt támogatója lett a MEGFOSZ „Legyél Te is mezőgépész!” programjának. Az együttműködési megállapodás kapcsán az Agroinform.hu újságírója Balog Ádámot, az MKB Bank Zrt. vezérigazgatóját kérdezte.

Az MKB 30 milliónyi támogatást vállalt a MEGFOSZ mezőgépész programjában, de pénzügyi-finanszírozási ismeretek átadásával részt vesz a képzésben is. A két szervezet közötti együttműködés kiterjed arra is, hogy a gazdák „egy ablakon” láthassák a lehetőségeket.

Mint hírt adtunk róla, együttműködési megállapodást kötött az MKB Csoport és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ). Az együttműködés részleteiről Balog Ádámot, az MKB Bank Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

 

A MEGFOSZ-szal kötött megállapodás a bank számára mennyiben üzlet, illetve mennyiben társadalmi felelősségvállalás, jószolgálat?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy egy rendszerszinten fontos bank számára a társadalom, a gazdaság hosszú távú jó működése mindenképpen érdek, tehát a mi jövőnkről is szó van. Ezt a hosszú távú célt szolgálja a közös program. A rövidebb távú célkitűzések között a bank részéről természetesen ott van az akvizíciós és piacszerzési lehetőségek keresése is.

 

Balog Ádám: közös kampányok, interjúk, sajtótájékoztatók is részei a megállapodásnak, valamint a mezőgazdasági szervezetekkel való kapcsolattartás és a különböző kiállításokon való részvétel – fotó: MEGFOSZ

 

Továbbá részt veszünk a „Legyél Te is mezőgépész!” programban oly módon is, hogy bekapcsolódunk a tanulók pénzügyi képzésébe. Ennek szintén van közvetlen hatása a bank életére. Feladatunknak tartjuk, hogy akik onnan kikerülnek, tisztában legyenek a pénzügyi-finanszírozási kérdésekkel és lehetőségekkel is. Hiszen a hosszú távú sikereik érdekében ezekhez szintén érteniük kell.

 

Tehát a maguk szakterületét is beviszik a mezőgépész képzésbe?

Igen, így megtanulják a fiatalok, hogyan kell például lízingelni, hitelt, támogatást felvenni, törleszteni, mindennek mi a prudenciális logikája, mit hogyan kell kiszámolni.

 

A tanmenetbe illesztetten vagy valamilyen tanfolyami formában lépnek be az oktatásba?

A mezőgépész program adta lehetőségekről van szó.

 

Mikor kezdődik a képzés?

Most indul a közös életünk, rajtra készen állunk, a kezdés időpontja most van kialakulóban.

 

Milyen elemei vannak még az együttműködésnek?

Szeretnénk közös médiamegjelenéseket – online és offline egyaránt –, ezzel is erősíteni azt a tudást, amely a felek rendelkezésére áll. Azt, hogy a MEGFOSZ részéről milyen szakmai lehetőségek vannak, a mi részünkről pedig hogy milyen banki megoldások léteznek. Ha valaki mondjuk rendelkezik egy fejlesztési tervvel, „egy ablakon keresztül” láthassa, miként lehetséges ezt műszaki-technológiai és finanszírozási szempontból megvalósítani. Közös kampányok, interjúk, sajtótájékoztatók is részei a megállapodásnak, valamint a mezőgazdasági szervezetekkel való kapcsolattartás.

 

Kiemelt pontja az együttműködésnek, a Legyél Te is mezőgépész!” programot anyagilag is támogatja az MKB – fotó: MEGFOSZ

 

Együtt veszünk részt a különböző kiállításokon is. Ezeknek nagyon nagy szerepük van, hiszen töméntelen információ cserél ott gazdát, gyümölcsöző kapcsolatok alakulnak ki. Leányvállalatunk, az MKB-Euroleasing egyébként eddig is aktívan részt vett ezeken. A legutóbbi AGROmashEXPO/AgrárgépShow-n már együtt szerepeltünk.

Az MKB-Euroleasing 2016-ban indította el mezőgazdasági gép- és eszközfinanszírozási üzletágát, amellyel az indulás évében a második legnagyobb szereplője lett a lízing piac ezen szegmensének. Erős banki háttérrel mostanra szoros együttműködést alakított ki az ország legnagyobb mezőgazdaságigép-forgalmazóival, és folyamatosan bővíti partneri körét az agrárium mind komplexebb és rugalmasabb kiszolgálásáért.

 

A piacszerzésüket hogyan segítheti az együttműködés?

Valóban, a mezőgazdasági képzés csak az egyik – kiemelt – pontja a közös munkának. A Legyél Te is mezőgépész! program az, amelyet konkrétan anyagilag támogatunk.

Mintegy 30 millió forintnyi finanszírozást vállaltunk. Ugyanakkor az előbb felsorolt területek – köztük a közös rendezvények – újabb alkalmakat nyújthatnak a bank számára a piacszerzésre is. Biztosíthatok mindenkit, hogy az MKB Euroleasing már jelenleg is „elég jó termékeket és feltételeket” kínál az agrárium szereplőinek. „Ha megismerik, akkor akarni is fogják – ez biztos"!

 

Ha egy kulisszatitkot is elárulna: miért tartott – mint céloztak is rá – ilyen sokáig a megállapodás tető alá hozása?

Ez a szerződés sok kizárólagosságot tartalmaz. Először is azt kellett a feleknek eldönteniük, hogy tényleg egymással akarnak-e együttműködni, nem egy másik bankkal vagy szervezettel. Azután következtek a tartalmi részletek. A két ekkora szervezet közötti jogi feltételrendszer kialakítására is időt kellett adni a jogászainknak.

 

Az MKB ezek szerint kizárólagos banki partnere a MEGFOSZ-nak, és viszont?

Igen, ezekben a meghatározott együttműködési pontokban.

 

Forrás: Agroinform.hu