Pompás állatok hozzáértő gazdák idén is

Pompás állatok hozzáértő gazdák idén is

2017. május 10. szerda.
  (Axiál)

A XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok második napján, pénteken ünnepélyes keretek között adták át a tenyésztési díjakat. A korábbi évek hagyományaihoz hűen az AXIÁL Kft. egy Kränzle mosó formájában járult hozzá a díjak kiosztásához.

A kiállítás szervezői – rendhagyó módon – először az aznap, a 80. születésnapját ünneplő Lelkes Istvánt köszöntötték fel, aki művészként különböző területeken is tevékenykedik, de tanárként és a vásárhelyi lovassport meghatározó alakjaként is helyt állt. Nem utolsósorban pedig bábáskodott az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok létrehozásánál, jelentős szerepe van a kiállítás arculatának kialakításában is. Boldog Születésnapok Kívánunk!

 

 

Ezt követően osztották ki a Magyar Állattenyésztők Szövetségének díjait, majd a juh- és kecsketenyésztés díjai következtek. A kiállításon a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség 40 tenyésztője 63 juh és kecske tenyészállat csoportban mutatta be a Szövetség tenyésztési programjában szereplő 14 juhfajtát és egy kecskefajtát. A húshasznú szarvasmarháknál 28 tenyészet 126 állatával jelent meg. A baromfitenyésztők szekciójában az ország minden tájáról 14 kiállító 50 kiállított csoporttal, illetve hibriddel vett részt.

A kiállításon a magyar sertéstenyésztő szervezetek is bemutatták tenyészállataikat.  A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete 81 tenyész kocasüldővel és 16 tenyészkansüldővel, valamint, három hízó csoporttal, két vemhes kocasüldő csoporttal, egy koca malacaival, egy óriássertéssel és egy választott malac csoporttal a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete szőke mangalica, fecskehasú és vörös mangalica kansüldőkkel vett részt a bemutatón.

 

 

A XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok lótenyésztési bemutatója az utóbbi években a Mezőhegyesen kitenyésztett fajtákra, azaz a Furioso-North Star – ra, a Gidránra, és a Nóniuszra terjed ki, kiegészülve a lipicai fajtával.  Ebben az évben a kiállítás kiemelt fajtája a Gidrán volt.

 

 

A szarvasmarha-tenyésztés kategóriájában a koncentrált tejű és a Holstein-fríz fajta esetében is díjakat osztottak. Nyakas András személyében kiválasztották az „Az év tenyésztőjét”. Számos különdíjat adott a Holstein-Fríz Tenyésztők Egyesülete, mely több esetben komoly pénzjutalommal is járt.

Az AXIÁL Kft. is különdíjat, egy Kränzle 1152 TS nagynyomású mosót ajánlott fel a csapatverseny győztesének. Az erős szennyeződések eltávolítására kiválóan alkalmas, közel 200.000 Ft értékű hidegvizes berendezést ebben az évben a seregélyesi Agárdi Farm Kft. kapta. A díjat Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője adta át Flier Nikolettnek, az Agárdi Farm Kft. ügyvezetőjének.

 

Ezúton is gratulálunk minden díjazottnak! Találkozunk jövőre a jubileumi, 25. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon!

 

Forrás: Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser / AXIÁL Kft.

Kép: Csatlós Norbert / Magyar Mezőgazdaság