Megtöbbszöröződött a mezőgépész programra fordítható pénz

Megtöbbszöröződött a mezőgépész programra fordítható pénz

2017. április 03. hétfő.
  (Axiál)

Nemrégiben hírt adtunk róla, hogy az MKB Csoport kiemelt támogatója lett a MEGFOSZ „Legyél Te is mezőgépész” programjának. Az együttműködési megállapodás kapcsán az Agroinform.hu újságírója interjút készített Harsányi Zsolt, MEGFOSZ elnökkel.

Eddig a MEGFOSZ-tól származó 20 millióból vitték a mezőgépész programot. Idén 60-70 millió áll rendelkezésre. Már tervezik a következő, jóval nagyobb MezőgépÉSZek versenyt. Reményeik szerint a szeptemberi beiskolázási adatok is visszaigazolják erőfeszítéseiket.

Már beszámultunk róla, hogy együttműködési megállapodást kötött az MKB Csoport és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ). Az együttműködés részleteiről Harsányi Zsolt MEGFOSZ elnököt, az AXIÁL tulajdonos-ügyvezetőjét kérdeztük.

 

Harsányi Zsolt: a "Legyél Te is mezőgépész!” programhoz hasonlóra nagyon kevés példa van a világon – fotó: Kereki Dávid

 

Milyen dilemmák merültek fel, hogy elhúzódott a megállapodás megkötése?

Nem dilemmák voltak. A bank is, a mi szervezetünk is nagyon alapos munkát végzett, hogy olyan megállapodást hozzon tető alá, amely tartósan, mindkét fél megelégedésére működik. Az is „nyújtotta” a folyamatot, hogy menet közben nagyon sok ötlet támadt mindkét oldalról, ezeket is érdemesnek láttuk tervbe venni. Mindegyik azt a célt szolgálja, hogy minél több gyerek jöjjön mezőgépésznek. De nemcsak azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tanulják ezt a csodálatos szakmát, hanem azt is, hogy minél többen itt is maradjanak. És ha már itt vannak, akkor minél jobban érezzék magukat.

A "Legyél Te is mezőgépész!” programhoz hasonlóra egyébként nagyon kevés példa van a világon. A németek csinálnak ilyesmit, 10 évvel ezelőtt kezdték. Amikor a Climmar (Európai Mezőgépforgalmazók Szövetsége) elnöke voltam, megismerhettem ennek a részleteit. Pár éve a franciák és a svájciak is elkezdtek egy ilyen kampányt, de ezek nem jellemzőek Európában, pláne a Lajtán túli országokban.

Az MKB-ban úgy gondolták, hogy a 2014-ben elindított mezőgépész programunk olyan fontos célokat kíván megvalósítani, amelyeket érdemes támogatniuk. Most kezdődik a közös munkánk.

 

A bank milyen részt vállal, mit tud ebben segíteni?

Például hogy bekapcsolódik a tanulók pénzügyi képzésébe. Közös feladatnak tartjuk, hogy mezőgépészeink az iskolából kikerülve tisztában legyenek az alapvető banki-finanszírozási kérdésekkel is.

 

A mezőgépész programon túl mi van még az együttműködésben?

Nekünk ez dolgunk, a mi részünkről ez a lényeg. A bank és a MEGFOSZ kizárólagos partner ebben a munkában, mindkettő ehhez rendel anyagi forrásokat. Ebben a szakma népszerűsítésétől kezdve a beiskolázáson és a gyakornoki programokon át a diplomamunka-írás támogatásáig minden benne van. Vagy például az olyan események, mint a MezőgépÉSZek versenyünk, amelynek országos döntőjét az AgrárgépShow-n tartottuk meg.

 

A bank 30 milliója mellé a MEGFOSZ büdzséjéből is jelentős összeg kerül a programba, továbbá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Földművelésügyi Minisztérium is támogatja – fotó: Kereki Dávid

 

A legjobbnak bizonyult hajdúböszörményi csapat a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával elutazhatott Franciaországba a SIMA kiállításra. Öt 18-20 éves fiatalember a felkészítő tanárral együtt repülőgéppel megjárhatta Párizst és az óriási gépkiállítást. Köztük az a fiatal, aki egy kis faluból érkezett, és Hajdúböszörményen kívül még csak Debrecenben járt. Ilyeneket is tervezünk még csinálni. Már megbeszéltük a Hungexpo vezérigazgatójával, hogy jövőre az egész K pavilont berendezzük, és nagyon nagy showt rendezünk: a tavalyi kétszáz után most 6-800 versenyzőnek!

Kell a fiataloknak ez a jó érzés, olyan pici dolgokon múlik, hogy mi lesz belőlük!

 

Mi a következő konkrét esemény?

Legközelebb a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MEGFOSZ közös szervezésében megrendezett I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalvára megyünk az MKB-val. Szeretnénk minél több fiatalt odaszervezni.

 

Most elégedett?

Elégedett, de ez persze abban merül ki, hogy tudom, ez rengeteg munkával jár ezután is. Mert ezt a pénzt minél hasznosabban kell elkölteni. A bank 30 milliója mellé a MEGFOSZ büdzséjéből is jelentős összeg kerül a programba, továbbá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Földművelésügyi Minisztérium is támogatja.

 

Összesen mekkora összeg megy a mezőgépész programra?

Úgy 60-70 millió forint, ebből már jól látható dolgokat lehet produkálni. Eddig sokkal kisebb büdzséből gazdálkodtunk, szinte csak a MEGFOSZ támogatásából, 20 millió forintból vittük a programot. Fel vagyunk készülve a megtöbbszöröződött összeg hasznos elköltésére. Azt remélem, hogy ez megmutatkozik majd a szeptemberi beiratkozások létszámadataiban is.

 

Forrás: Agroinform.hu