Legény a gáton

Legény a gáton

2017. június 30. péntek.
  (Axiál)

Huszka Mátyás CLAAS gépek értékesítésével foglalkozik Békés megyében. Munkáját kiváló dolgozó emlékéremmel ismerte el a cégvezetés, ennek apropóján készítettünk vele riportot.

 

Mikor kezdted axiálos pályafutásodat?

2004-ben kerültem a céghez, az akkori hagyományos területi képviselő jelezte, hogy lenne egy megüresedett hely, próbáljam meg. Így igazoltam le a CLAAS Gépüzletághoz, ahol azóta is dolgozom. Véletlenül kerültem ide, de jobbat kitalálni sem lehetett volna. Előző munkahelyemen Renault traktorokat árultunk, ezt a márkát vette meg később a CLAAS. Ezeket a gépeket már ismertem és szerettem is.

 

Hogyan értékeled a munkádat?

Teljesítettem, sőt, túl is teljesítettem az éves tervet. Tény, hogy a tavalyinál voltak azért sokkal jobb évek is, de panaszkodni nincs okom. Tavaly kevesebb gazdaságba tudtam eljutni, arról nem is beszélve, hogy egyre komolyabb az árverseny. Azonban nem minden az ár! Több olcsóbb gép van a piacon, de számos tényező van, amit a megegyezés pillanatában nem lát a gazda. Az árkülönbséget lehet majd ki kell fizetnie a szervizköltségeken. Adott esetben többet áll a gép, mert hosszabb idő alatt jön meg hozzá az alkatrész, vagy kapacitáshiány miatt később ér ki a szerelő, mint tőlünk.

 

13 éve dolgozol az AXIÁL-nál, biztosan sok tapasztalattal rendelkezel már.

Talán furcsa, de igazából nem az volt az elképzelésem, hogy egyszer majd területi képviselő leszek, járom a partnereket, s igyekszem őket meggyőzni. Át kellett kicsit állítanom erre az agyam. Szentiványi Gyula és a Szabó Pisti kollégáim – már mindketten nyugdíjasok – nagy segítségemre voltak ebben. Gyula például azt mondta: „Tudod, mi nem klasszikus porszívóügynökök vagyunk, hanem kapcsolatokat, barátságokat építünk. Így könnyebben tudjuk segíteni a partnereket a felmerülő kérdésekben. Vagy olyan témákban, amelyek majd később jönnek elő, de számítani kell rájuk.” Amikor elkezdek tárgyalni, nekem az a legfontosabb, hogy tudjam, milyen feladat ellátására, milyen tudású technikára van igény. Ezt követően szűkíteni lehet a szóba jöhető gépek körét. Például azzal, hogy a partner elmondja, mi az elvárása: egy igazán high-tech technikájú gépre van szüksége vagy egy kisebb felszereltség szint is elég? Ezekkel a kérdésekkel pontosítani tudom, hogy milyen géptípust ajánljak. Nem akarok senkire ráerőltetni egy olyan gépet, amely nem a saját elvárásainak felel meg. Inkább segítek a partnernek, hogy a döntése a legjobb, leghasznosabb legyen. Ezeket a szempontokat muszáj minden értékesítés során figyelembe venni. Bizalmi munka a miénk.

 

Milyen az AXIÁL-nál dolgozni?

Jó a közösség, mind itt a telephelyen a kollégáimmal, mind az egész cégben. A közös munkának köszönhetően már fogadott fiaim és lányaim vannak a kollégák között, és nem csak Békéscsabán! Jó kapcsolatot ápolok a kollégákkal, mivel valamilyen szinten egymásra vagyunk utalva. Feladatok esetén telephelyen belül és kívül is arra törekszünk, hogy ezeket minél jobban megoldjuk. Sok minden változott a 13 év alatt, amióta itt dolgozom. A cég sokkal nagyobb lett, a folyamatok szabályozottabbak. Nyilván nem is lehet ugyanabban a stílusban működni, mint amikor fele ennyien voltunk. Sokkal több ember, sokkal több feladat, így ennek megfelelően kell a kapcsolatokat ápolni. Akkoriban a mobiltelefon is nagy szám volt, és egy-két hívással el lehetett intézni sok mindent. Manapság laptop, táblagép segíti a munkánkat, és számos emailt küldök, s kapok. De valószínűleg nem is lehet ez másképp, túl nagy a „verkli”. A világ is változik. Régen, pályafutásom elején üzemmérnökként dolgoztam egy téeszben, jó gárdánk volt. Mindenki tudta, hogy számíthat a másikra. Az újak, fiatalok közül sokan nem dolgoztak még közösségben, főleg nem ekkorában. Én azt látom, a fiatal generációnak ebben kell segíteni. Számítaniuk kell a kollégákra, és foglalkozniuk kell egymással. Ez ellenkezője szerintem hosszú távon nem jó. Persze nem vagyunk egyformák, az újak között is van pont ugyanolyan értékszemléletű kolléga, mint én, meg van, aki csak pár évvel fiatalabb, de mégis más a felfogása.

 

Mennyire tudod követni a gépek újdonságait, változásait?

Követni kell, ugyanúgy, mint a papok, holtig tanulunk. Ezt nem lehet kikerülni. Nekünk mindenhez kell érteni, hogy tényleg a leghasznosabb gépet, technológiát tudjuk ajánlani. Néha polihisztoroknak kellene lennünk – nyilván nem vagyunk, de azért minden tőlünk telhetőt megteszünk.

 

Végül, hogyan jellemeznéd magad?

Hűséges típusnak tartom magam. Szabadidőmben már régóta motorozom egy chopperrel, szelíd motoros vagyok. Magánéletemet tekintve, a feleségemmel 33 éve vagyunk házasok, de már 41 éve udvarolok neki. Szakmai pályámról pedig sokat elmond az, hogy 17 évet dolgoztam egy téeszben, és onnan azért jöttem el, mert akkori formájában megszűnt. Az AXIÁL-nál már 13 éve erősítem a csapatot, ez sem kevés idő. Szerintem mindenkinek azon a gáton kell megállnia a helyét, amelyikre a sors állította.

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingmenedzser

Képek: ifj. Juhos János

Forrás: Agritech 2017. április 16-18. oldal