Korszerű tömegtakarmány-készítés

Korszerű tömegtakarmány-készítés

2017. április 18. kedd.
  (Axiál)

Hatodjára látta vendégül az AXIÁL Kft. a legnagyobb hazai tejtermelőket az AXIÁL Gyakorlati Akadémia névvel fémjelzett szakmai konferenciára, ahol idén is a szarvasmarha-tartással, azon belül is a tejtermelés gyakorlati kérdéseivel foglalkoztak.

 

Az előadásoknak az exkluzív sárvári hotel, a Spirit Hotel Terman Spa, a másnapi gyakorlati résznek, a telephely bejárásnak pedig idén is a bajai AXIÁL Kft. érdekeltségi körébe tartozó Extra Tej Tejtermelő Kft. beledi telephelye adott helyszínt. A konferencia nyitó beszédeit az AXIÁL Kft. vezetőségét képviselve Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető, illetve Pintér Zsolt ügyvezető tartották. Harsányi Zsolt beszédében a hatékonyság növelésének szükségességéről és az összefogás fontosságáról, erejéről beszélt. 

Pintér Zsolt rendezvénynyitó beszédéből kiemelt szavaival élve „Rendszeresen visszajáró vendégeink talán már elhiszik nekem, hogy a telepbejárással nem feltétlenül hivalkodni akarunk, hiszen bár eredményeink folyamatosan javulnak, de nekünk is vannak problémáink. A telephely megnyitásával inkább a tapasztalatcsere a célunk, alapvetően mi is azért vagyunk itt, hogy tanuljunk egymástól.” 

 

A képen balról jobbra Pintér Zsolt ügyvezető (AXIÁL Kft.), Arnold Bernard Gruenes vállalkozó (Twin Spruce Farm), Bódi László vezérigazgató (Tedej Zrt.)

 

Tapasztalati eredményeket olyan előadóktól ismerhetett meg a szakmai közönség, mint Arnold Bernard Gruenes farm tulajdonos, aki Minnesotából, az USA-ból érkezett, és a tömegtakarmány készítési technológiák jelentőségéről beszélt a jövedelmező tejtermelésben. A Twin Spruce Farm, melynek Gruenes úr a tulajdonosa, 12 helyszínen 1800 tejelő tehénnel rendelkezik.

Őt követte Bódi László, a hajdúnánási Tedej Zrt. vezérigazgatója, aki a Tedej Zrt. szarvasmarha tenyésztésének kritikus pontjairól számolt be a hozamnövelés és a költségcsökkentés függvényében. Bódi úr több mint 50 éve dolgozik a cégnél, s már 30 éve ő vezeti a vállalkozást. Előadásában a beruházások fontossága mellett a takarmánytermesztés, takarmányozás és a trágyakezelés kérdéskörét is érintette.

 

A képen balról jobbra Kim Sass-Hauschildt üzemvezető (Westerkamp Holsteins, Hemdingen gazdaság), Bakos Gábor állattenyésztési igazgató (Bos-Frucht Agrárszövetkezet), Romuald Schaber elnök (EMB Európai Tejtanács)

 

A SHREDLAGE® technológia gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatairól számolt be a konferencián Kim Sass-Hauschildt, aki a Westerkamp Holsteins, Hemdingen gazdaság üzemvezetője. Előadását fokozott érdeklődés kísérte, ezt bizonyította a számtalan kérdés, melyet a konferencia résztvevői tettek fel mondandója után. 

„Csináljuk jobban!” címmel tartotta meg előadását Bakos Gábor, a Bos-Frucht Agrárszövetkezet állattenyésztési igazgatója. Bakos úr nagyon gyakorlott előadóként hasznos információkat élvezetes és könnyed stílusban adott át oly módon, hogy még a megterhelő nap végén is követni tudták a résztvevők. 

Az elméleti előadások zárásaként Romuald Schaber úr, az EMB Európai Tejtanácsának elnöke kapott szót. Előadásában bemutatta Európa a világ és tejpiaci helyzetét, a felmerülő nehézségeket, az eddig alkalmazott módszereket, illetve felvázolta a további lehetséges megoldásokat

 

 

Az előadás sorozatot követő vacsorán mindenki kötetlenül kérdezhetett az előadóktól, és a résztvevők tapasztalatokat cserélhettek egymással. 

A másnapi telephelybejáráson az előadások során kifejtett elméletek gyakorlati eredményét lehetett megtekinteni. Az Extra Tej Tejtermelő Kft. élen jár az idei rendezvény központi témáját adó korszerű tömegtakarmány-készítésben. Kiemelkedő fontosságú a CLAAS SHREDLAGE® technológiája, ez Magyarországon most van elterjedőben. Az ezzel a technológiával készített szilázst meg is tekinthették az érdeklődők. 

 

 

A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete a Gyakorlati Akadémia telephelybejárása során átadta az Extra Tej Tejtermelő Kft. képviseletében jelen lévő Pintér Zsoltnak a „Törzskönyvezett holstein-fríz állomány, minősített tenyészállat-előállító üzem” tanúsítványt. A tanúsítvány együttes feltételrendszere a tenyésztőszervezeti tagság a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületénél, a tenyészet egyedeinek törzskönyvi nyilvántartása, az állomány folyamatos hivatalos tejtermelés-ellenőrzésben tartása és aktív részvétel a Nemzeti Tenyésztési Programban. Mint ismert, tavaly a hazai holstein-populáció átlagos laktációs termelése 9685 kilogramm volt. A HFTE elnöksége azoknak ítéli oda a tanúsítványt, akik az előző évi átlagos laktáció plusz tíz százalék felett termelnek, idén ez az érték 10 635 kilogrammra adódott. Beleden tavaly az átlagos laktációs termelés 11 722 kilogramm volt, ezzel az eredménnyel az abszolút listán a 16. helyet szerezték meg. Ma az állomány 70 százaléka termel 10 ezer liter felett.

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingmenedzser

Fotó: Kiss Gergely/Magyar Mezőgazdaság