Képzett mezőgazdasági gépészekre szükség van!

Képzett mezőgazdasági gépészekre szükség van!

2017. május 19. péntek.
  (Axiál)

A jánoshalmi FM Kelet-Magyarországi Agrár-Szakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium volt a házigazdája a Mezőgazdasági gépésztechnikusok Országos Szakmai Tanulmányi Versenyének.

 

Az április közepén lebonyolított versenyt, a színvonalhoz méltó eredményhirdetés zárta. Az záróeseményt Román István, az FM agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg beszédével.

Jó irányba tartani a kaszát, erővel bírni az egész napos munkát, megülni a lovat, az úton tartani a fogatot. Ez volt a múlt század elején az akkori mezőgazdasági tanuló vizsgafeladata. Mindenkinek kellett szinte mindenhez értenie. Az akkori versenyt az nyerte, aki amolyan mezőgazdasági polihisztor volt, mindenben ki tudott tűnni. Ma már ez lehetetlen. A világ olyan irányba fordult, hogy a legkeresettebbek, a legjobban megfizetettek egy-egy speciális részterület ismerői. Minél nagyobb tudás, felkészültség kell az adott szakterülethez, annál inkább megbecsülik a szakembert, aki ért hozzá. (…) A mai modern mezőgazdasági gépek üzemeltetésének, szerelésének is komoly, több éven keresztül tartó tanulás az előfeltétele.” A helyettes államtitkár nyitó beszéde rendkívül jól szemléltette a mezőgazdaságban, az elmúlt 100 évben lezajlott forradalmi változásokat. Majd kitért arra is, hogy a több milliós gépek működtetése komoly szaktudást igényel, ennek hiányába nemhogy hasznot nem hoz a gép, hanem akár komoly meghibásodás is előidézhető. A jövő arra mutat, hogy mind elméleti tudással, mind komoly gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező szakemberekre lesz szükség. 

 

A képen: Román István, az FM agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára

 

Ezt követte a szakmai versenybizottság elnökének, Dr. Pék Lajos professzor úrnak az értékelése. Ismertette a verseny menetét, így megtudhattuk, hogy a megmérettetés januárban kezdődött, a 24 kérdésből álló írásbeli feladatsorral. Lényegében ez a kérdéssor jelentette a selejtezőt, ahol a 43 fő indulóból kialakult a 15 fős döntő mezőnye. A döntő két fő részből tevődött össze: szóbeli és gyakorlati részből. A gyakorlati rész további 3 szekcióra tagolódott: fém megmunkálás, gépüzemeltetés és szerelés. Tulajdonképpen ez a szántást, valamint a kombájn kukoricáról kalászos növény betakarítására való átszerelését takarta. A gyakorlati versenyhez az AXIÁL Kft. is biztosított helyszínt, illetve a gépeket, 6 teljesen egyforma CLAAS LEXION 660 arató-cséplőgépet. Minden feltétel biztosítva volt a résztvevők számára. Pék professzor úr általánosságban kiemelte a versenyzők, illetve a segítők fegyelmezett versenyzését, illetve a balesetmentes lebonyolítást. A sikeres és eredményes versenyért köszönetet mondott a versenyzőknek, a rendező intézménynek, a felkészítő tanároknak, illetve a segítő tanulóknak. 

 

 

A verseny komplexitását bizonyítja az is, hogy az egyes versenyfeladatok esetében „szakaszgyőztest” is hirdettek, illetve a szponzorok tárgyi felajánlásának köszönhetően több, értékes különdíjat is odaítélt a szakmai versenybizottság. A versenyzők mellett a felkészítő tanárokat is jutalmazták. 

 

Eredmények:

1. helyezett: Ritzl Bence – 20 éves, FM Kelet-Magyarországi Agrár Szakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Jánoshalma

Felkészítő tanára: Kasziba Gábor

2. helyezett: Már Patrik András – 20 éves, FM Kelet-Magyarországi Agrár Szakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Jánoshalma

Felkészítő tanára: Juhász Zoltán

3. helyezett: Baranyi Zsolt – 20 éves, Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Makó

Felkészítő tanára: Kovács Gergely

 

A verseny egyik gyakorlati részét az AXIÁL Kft. bajai telephelyén tartották, a pontozók között volt Rittgasszer Péter, a Szervizüzletág igazgatóhelyettese

 

Legjobb fémmegmunkálás: Szilágyi Jenő

Legjobb munkagép szerelő: Burján Attila

Legjobb szántás: Nagy Miklós, illetve Baranyi Zsolt

Legegyenesebb barázda: Baranyi Zsolt

Legjobb összeszántás: Völgyi István Máté

Legjobb összesített gyakorlat: Már Patrik András

Legjobb írásbeli feladat: Ritzl Bence

Legjobb szóbeli felelet: Ritzl Bence

Legjobb erőgép szóbeli felelet: Tóth Ákos

 

Zárásként Taskovics Péter, a házigazda intézmény főigazgatója mondott beszédet. Kiemelte, hogy a verseny a tanulók pillanatnyi felkészültségét, teljesítményét tudta értékelni. Az a munka, amit az iskolák és a felkészítő tanárok végeztek az elmúlt időszakban, az nem mindig tudott az adott feladatban kiteljesedni. Köszönetet mondott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, hogy a jánoshalmi intézménynek adták a rendezés jogát. Ezzel az iskola megmutathatta, hogy képes egy ilyen rendezvény magas szintű lebonyolítására. Megköszönte a szervezésben részt vevő valamennyi tanár munkáját, kiemelve Zadravecz György fő szervezőt.  

 

A képen Taskovics Péter, az FM Kelet-Magyarországi Agrár Szakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium főigazgatója

 

A mai nap nem a szervezésről, hanem inkább a teljesítményről szólt és arról a 15 fiatalról, aki eljutott a verseny döntőjéig. Az, hogy egy-egy iskola több tanulóval is képviseltette magát, mint például a csornai intézmény, nagyon sokat elárul az adott intézményről, a képzés színvonaláról. A háttérben dolgozó valamennyi tanárt, igazgató kollégát megillet a dicséret, hiszen a mezőgazdasági gépész szakma kiemelten fontos. Véleményem szerint a magyar mezőgazdaság igényli a képzett szakembereket, a gépész szakmára ez különösképpen igaz, hiszen most vagyunk a generációváltásban, így egyre inkább szükség van a szakmunkásokra és a technikus végzettségűekre is! A jelen lévő diákok azok, akik ebben a képzésben a legjobbak. Úgy gondolom, hogy helyezéstől függetlenül egyik résztvevő sem lehet elégedetlen önmagával, hiszen a legjobb 15-ben biztosan benne van. Az elhelyezkedésnél büszkén felmutathatja a bizonyítvány igazolást, amit itt most a mai napon átvehet. Ennek birtokában jóval nagyobb eséllyel tudnak indulni a munkaerő piacon, hiszen szakmai tudásukkal bizonyították, hogy országos szinten az élvonalba tartoznak.

Az igazgató úr végezetül az összes támogatónak köszönetet mondott a lebonyolításban nyújtott segítségért és remélte, hogy a résztvevők is otthonosan érezték magukat Jánoshalmán.

 

A képen: Már Patrik András, Ritzl Bence és Baranyi Zsolt a verseny nyertesei

 

Fontos a kellő motiváció

Az első három helyezettel készített villáminterjú során a fiatalemberek mindegyike kiemelte a mezőgazdaság szeretetét, mint fontos motiváló tényezőt. Az iskolaválasztás mindhármuk esetében célirányosan történt, mind a jánoshalmi, mind a makói iskolát a színvonaluk, hírnevük miatt választották annak idején. Bence és Zsolt a családi gazdaságukban szeretne aktívabban részt venni, ez befolyásolta őket a pályaválasztás során. 

A fiúk egyet értettek abban, hogy a verseny egyik nagy „vonzereje”, hogy hamarabb kapnak bizonyítványt és ezzel előbb fejezhetik be a tanulmányaikat, illetve állhatnak munkába.

Bence és Zsolt szeretne tovább tanulni. Előbbi felsőfokú tanulmányokban, utóbbi fiatalember újabb technikusi képzésben lát fantáziát, még a második helyezett Patrikot a munka világa vonzza, dolgozni szeretne, amint lehet. 

Arra a „provokatív” kérdésre, hogy más gépészterület, esetleg az autóipar vonzza-e őket szintén egyhangúlag azt felelték, hogy nem. 

Ritzl Bencének, a verseny győztesének szavait idézném zárszóként: „Nem vonz más terület. Én ebbe születtem bele, ezt élem folyamatosan, csak ez, csak a mezőgazdaság.

 

Kép: Fekete Gábor, marketingmenedzser

Szöveg: Ruzsicsné Krascsenics Nelli, vevőszolgálati asszisztens