IX. Bajai Gabona Partnerség Találkozó

IX. Bajai Gabona Partnerség Találkozó

2017. június 19. hétfő.
  (Axiál)

2017. június 7-8. napokon rendezték meg a IX. Bajai Gabona Partnerség Találkozót, melynek a bajai Véndió étterem és a Bácskai Kultúrpalota adott otthont. A rendezvényen az agrárüzletág képviselői voltak jelen.

Magyarország legnagyobb agrárkikötője, a Bajai OKK Kft. 2009 óta rendezi meg a Bajai Gabona Partnerség Találkozót, ahol rövid szakmai előadásokat tartanak a résztvevők saját szakterületükről, problémáikról, illetőleg jobbító szándékú javaslataikról.

Ezen az eseményen mindenki tájékozódhatott a várható termésről, feldolgozói, szállítói kapacitásokról, eladói-vevői szándékokról, árakról. Újdonsága a konferenciának, hogy a szakmai körök nem önmaguk társaságában értekeznek, hanem a komplex agrárüzletág teljes keresztmetszetében érintett cégek, vállalkozások ültek egy asztalhoz.

Az utóbbi évek hagyományának megfelelően idén is kötetlen találkozó előzte meg a konferenciát. Június 7-én, szerdán este a Véndió étteremben gyűltek össze a meghívottak, másnap pedig kezdetét vette a szakmai program.

A rendezvény két fő területet ölelt fel. A konferencia részen cégbemutatókat, szakminisztériumok, valamint szakmai érdekképviseleti szervek képviselőinek, továbbá, vízi, vasúti, közúti szállítmányozók, termelők előadásait hallhatták a jelenlévők. A második részben kerekasztal beszélgetéseket folytattak a beszélgetőpartnerek.

 

 

Fercsák Róbert, Baja polgármesterének megnyitó beszéde után Zsigó Róbert, államtitkár a térség országgyűlési képviselőjének előadása következett, aki ismertette a honi gabonahelyzetet. Hangsúlyozta: sikeres ágazatról van szó, főleg a szántóföldi növénytermesztés terén. Tavaly történelmi rekordok dőltek meg. Legjelentősebbek a gabonafélék (26,26%) és az olajos növények (repce és napraforgó, 12,5%). „Ami a gabonát illeti, Magyarország erősen nettó exportőr, a fő célpont Olaszország. Búzánál az átlagos 4,5-5,5 millió tonnás éves termésből 1,5-2,5 millió tonna megy külföldre. Kukoricánál az átlagos termés 7-9 millió tonna körüli, exportra évente 3-5 millió tonna jut. Egyéb gabonák (árpa, tritikálé, rozs, zab) esetében az átlagos termés 2 millió tonna körüli, 0,3-0,4 millió tonnát exportálunk.”

Ami az idei kilátásokat illeti, a tavalyi rekordoknál gyengébb, de az átlagosnál valamivel jobb (1,1 millió tonna körüli) eredmény érhető el. Az Európai Bizottság május végi előrejelzése alapján Európában átlagosnál jobb – 304,8 millió tonnás – gabonatermés várható. „Az eddigi információink alapján arra számítunk, hogy a hazai gabonaszektor idén is sikeres ágazat lehet. A hazai belső szükséglet biztosított, és jelentős mennyiségű export árualap is képződni fog.”

Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a kikötőfejlesztéseket emelte ki. Az elmúlt időszakban Győr-Gönyűn és Csepelen zajlott jelentős építkezés. Most pedig, éppen a gabonaforgalom miatt, Baja is támogatásban részesülhet.

 

 

A szót Vancsura Kornél, a Felső-Bácskai Agrár Zrt. igazgatóság elnöke kapta meg. A betakarítás előtti helyzetet mutatta be. Bácska és a Dunamelléki térség kiemelkedő adottságú. Kukoricából 10 tonna feletti termésátlag is elérhető. Ez a mutató a napraforgónál 3 tonna feletti, míg a búzánál 4,5-5,5 tonna. „A kukoricánál a legnagyobb az ingadozás, ez a hajózást is érinti. Ami az árakat illeti, az időjárás meghatározó, de az is nagy kihívás a termelőnek, hogy mikor adjon el. A búzának csapadék kellene, mert így az áprilisban jelzettnél kisebb termésátlag lesz. Összességében gyenge közepes termésre számítok. Tény: 50-50% a tudás és a szerencse aránya a gabonatermesztésben. Ugyanakkor már az orosz és ukrán termés is komoly veszélyt jelent, kiszorulhatunk egyes piacokról. A betakarítás heteken belül megindul, a Péter-Pál körüli klasszikus időpontban. Igyekszünk a legjobb szakmai színvonalat hozni!”

 

 

Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók- és Kereskedők Szövetsége főtitkára arról beszélt, hogy az uniós csatlakozás óta jelentősen megugrott hazánk gabona exportja. „Vízen átlagosan az áru 28%-a hagyja el az országot. Lehetne több is, a Duna a leggyengébb láncszem. „A víz az úr! Szabályozott Dunán akár 40%-ra is felmehetne a vízen exportált gabona mennyisége. Jobb a vízi helyzet az olajos magvak tekintetében (40%). Ami a 2016/2017-es idény exportját illeti, intenzív volt, 11 millió tonna áru ment ki az elmúlt hónapokban. A legtöbb búzából (közel 4 millió tonna), míg a kukorica kicsit visszaesett (3 millió tonna alatt maradt). Árpából 700 ezer tonna export lehet (ez csúcs), de repcéből is 600 ezer tonna feletti mennyiséget szállíthatunk ki. A fő célterület Olaszország, Románia és Ausztria.”

Az előadások után kerekasztal beszélgetés következett, melyen az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Harsányi Zsolt is részt vett. A beszélgetőpartnerek arra jutottak, hogy áru lesz elegendő, a cégek felkészültek a szállítmányozásra, a konténerek ki- és berakodására alkalmasak a kikötők és a gépek megvannak ehhez a művelethez. Versenyképes termékre van szükség és piacra, ahol értékesíteni lehet azt.

 

2018. évi X. Gabona Partnerségi Találkozó 2018.06.06.-06.07-én kerül megrendezésre. 

 

Forrás: IX. Gabona Partnerség Konferencia, Baja.hu

Képek: Baja.hu