III. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága

III. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága

2017. szeptember 04. hétfő.
  (Axiál)

2017. szeptember 6-10-én immáron harmadik alkalommal rendezik meg a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát, melyet az AXIÁL Kft. is támogat. A rendezvénynek a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. ad otthont.

Magyarország 2015-ben megpályázta, megnyerte az I. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát, melyet olyannyira magas szakmai elismerés övezett, hogy a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) a 2016, a 2017, a 2018, és a 2019-es világbajnokság szervezését is Mezőhegyesre bízta.

Mezőhegyes az utóbbi évek innovatív szakmai, szellemi, anyagi fejlesztéseinek eredményeként ismét felkerült a hazai és a nemzetközi lovas élet térképére. A felújított, korszerű pályákkal, infrastruktúrával, szakmai-szellemi háttérrel rendelkező, rusztikus intézmény a lovas versenyek nemzetközi hírű, kedvelt helyszíne.

Idén, a III. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságára 7 nemzet, 44 lovat nevezett, míg 2015-ben 9 nemzet összesen 38 lóval volt jelen. Rendező országként természetesen a legnagyobb létszámban magyar lovak állnak starthoz. A hazaiak mellett pedig a németek szerepelnek a legtöbb lóval.

 

 

A hagyományos fogatversenyeket a díj- (A versenyszám), a maraton (B) és az akadályhajtásban (C) rendezik. A fiatal fogatlovak világbajnokságának versenye új szabályokra épül. Az 5-6-7 éves lovak egyesfogatokba fogatolva mérik össze képességeiket a rangos nemzetközi zsűri előtt. A világbajnokság a kvalifikációs versenyből és a döntőből áll. A korosztályonkénti elődöntöket 80x40 méteres – tehát a hagyományosnál kisebb alapterületű – négyszögben rendezik, ahol az akadályhajtás pályáját is felépítik.

A rendezvény célja, hogy világbajnoki mezőnyben felmérjék az egyesfogatban szereplő fiatal fogatlovak képességeit. Később a kettes-, vagy a négyesfogat építéskor már az összhangra, az együttes munkára irányul a figyelem. A versenyteljesítmény alapján nemzetközi szintű, hiteles információt tudnak szolgáltatni a tenyésztőknek, ezáltal piacot teremtve a világbajnokságon startoló lovak részére.

Az esemény ünnepélyes megnyitóját 2017. szeptember 6-án tartják délután 15:00 órai kezdettel, 7-8-9-10 napokon pedig a szakmai programok zajlanak. Szeptember 8-án 21:00 órai kezdettel Caramel-koncerttel készülnek a szervezők, de emellett népművészeti kiállítás és vásár kíséri a rendezvény teljes időtartamát.

 

Forrás és kép: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.