Az Alföldi Napok megnyitójáról 4. rész

Az Alföldi Napok megnyitójáról 4. rész

2017. május 05. péntek.
  (Axiál)

Az agrártámogatásoknak köszönhetően a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években érdemben javult, a forrásokkal stabilabbá vált a gazdák helyzete - mondta Nagy István az XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, Hódmezővásárhelyen.

A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, tovább emelkedett a mezőgazdasági foglalkoztatás, hat év alatt mintegy 50 ezer új munkahely létesült. Az ágazatban hozzávetőleg 220 ezren dolgoznak, tavaly 16 és fél ezer állás jött létre. Az agrárexport meghaladta a 8 milliárd eurót.

 

Fotó: Mikola Zoltán

 

Nagy István aláhúzta, 2014-2020 között a közvetlen agrártámogatások és a vidékfejlesztési támogatások keretében összesen mintegy 12,4 milliárd euró forrás áll rendelkezésre. Magyarország pozíciója az uniós támogatások tekintetében fajlagosan az egyik legjobb az Európai Unió országait tekintve.

A „Több munkahelyet a mezőgazdaságban” elnevezésű programot ismertetve elmondta, a tárca nemzeti költségvetésből jelentős, évi mintegy 30 milliárd forintos többletforrást biztosít 2020-ig az állattenyésztési és munkaigényes ágazatok részére.

 

Fotó: Mikola Zoltán

 

Nagy István kiemelte, a magyar élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokra Magyarország 2017–2050 közötti Nemzeti Élelmiszergazdasági Koncepciója adja meg a választ. Megjegyezte, a stratégiai cél egy versenyképes, gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból egyaránt fenntartható élelmiszergazdaság, amely teljesítményének és hozzáadott értékének folyamatos növelése révén aktívan hozzájárul a nemzetgazdaság fejlődéséhez és a vidéki térségek munkahelyeinek gyarapításához.

Kiemelt cél a biológiai sokféleség megőrzése, és a környezetkímélő erőforrások felhasználása mellett fenntartani az ország GMO-mentességét, és garantálni a lakosság biztonságos élelmiszer-ellátását - jelentette ki az államtitkár.

A mezőgazdaság fejlődését a kormány célzott intézkedésekkel, többek között az agárártámogatások növelésével és szerkezetének alakításával, a munkaerő-igényes és nagyobb hozzáadott értéket termelő ágazatok kiemelt támogatásával, kockázatkezelési rendszer működtetésével szolgálja-emelte ki az államtitkár.

 

A rendezvényen az AXIÁL Kft. is kiállít, látogassa meg a G/902-es számú standot, ahol szeretettel várják kollégáink!

 

Szöveg: FM Sajtóiroda

Forrás és kép: kormany.hu