Az Alföldi Napok megnyitójáról 2. rész

Az Alföldi Napok megnyitójáról 2. rész

2017. május 05. péntek.
  (Axiál)

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok a magyar agrárgazdaság egyik kiemelkedő rendezvénye és ezt az igazolja, hogy minden évben több tízezer ember is ellátogat a kiállításra. – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Május 4-én az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok ünnepélyes megnyitóján olyan prominens személyiségek tartottak beszédet, mint Dr. Nagy István a FM parlamenti államtitkára, Almási István Hódmezővásárhely polgármestere, Győrffy Balázs a NAK elnöke és Antal Gábor a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója.

A kiállítást szervező, Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója után Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke tartott köszöntőt és számvetést. Kiemelkedően jó teljesítményt tudtak nyújtani a szántóföldi gazdálkodók, ugyanakkor az állattenyésztés egy nagyon hektikus évet tudhat maga mögött. – mondta. Antal Gábor beszédében már szóesett a tejtermelőkről, de a NAK elnök a sertéstenyésztők gondjaira is felhívta a figyelmet és a madárinfluenza miatt a baromfitermelők és feldolgozók is tragédiát sínylettek. Kiemelte, hogy a madárinfluenza és a sertéspestis problémáira megoldást kell találni és azokat országhatáron belül kell kezelni.

 

Kép: Agroinform.hu

 

Már dolgoznak a Baromfi Termék Tanáccsal egy kárenyhítési rendszeren, amely önkéntes részvétellel és valamilyenfajta állami segítségnyújtással működne. Ez már nagyon jól működik a növénytermesztés esetében, elérkezett az idő, hogy ezt a lehetőséget az állattenyésztők számára is megnyissák. A Magyar Biztosítók Szövetségével egy olyan munkacsoportot hoztak létre, amely azt vizsgálja, hogy lehetne ezt a fajta konstrukciót (díjtámogatott biztosítás) az állattenyésztő ágazatra is kiterjeszteni.

Az elnök elmondta, hogy kollégái most az egységes kérelmek beadásával vannak elfoglalva, majd hozzátette, hogy az elmúlt években a magyar gazdák mintegy 1000 milliárd forintnyi támogatáshoz jutottak hozzá, ide beleértendők a Vidékfejlesztési Program támogatásai is. Május 3-ig, mintegy 81.000 egységes kérelem érkezett be, 80%-át a falugazdászok adják be, akik nagyon hatékonyan tudják segíteni a magyar vidék munkáját. Teszik mindezt úgy, hogy mintegy másfél éve nincs uniós forrásfelhasználás a falugazdász-hálózat működtetésére. Jelentős mértékben a kamarai tagdíjakból tudják fenntartani ezt a szolgáltatást.

 

Kép: Steinhauser Tamás, marketingmenedzser

 

Vannak más szolgáltatásaik is, most indul a jégelhárító rendszer kiépítése is. Számításaik szerint ezzel a programmal mintegy 50 milliárd forintnyi termelési értéket tudnak megóvni minden évben a magyar mezőgazdaság számára.

Fontos, hogy a támogatások időben és rendben megérkezzenek, hogy a gazdálkodók kalkulálni tudjanak ezekkel az összegekkel, viszont a versenyképességen javítani kell. Folyamatosan jelen vannak a méretgazdaságossági problémák, melyek mételyezik a mindennapokat. Ugyanakkor jó példákat is láthatunk.

 

Kép: Steinhauser Tamás, marketingmenedzser

 

Érdemes még megemlíteni az ÁFA kérdést, amely súlyosan érinti a teljes agrárgazdaságot. Vannak olyan ágazatok, ahol jelentős az ÁFA csalások volumene, ezen változtatni kell. Folyamatosan azt hangsúlyozzuk, hogy ÁFA csökkentésre van szükség, hiszen ez a fekete gazdaság egyik, ha nem a leghatékonyabb módja. Azt szorgalmazzák, hogy további termékek kerüljenek be a költségvetési előirányzatban az 5%-os ÁFA kulcsba. Ennek kapcsán megkezdték az egyeztetést a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Nagyon sok feladat áll előttünk. Bízom benne, hogy ebben partnerként tudnak tekinteni ránk, ahogy mi is partnerként tekintünk Önökre. Hisz a célunk az, hogy egy modern mezőgazdaságot építsünk, egy hatékony élelmiszeripart és egy gyarapodó vidéket. Ez a rendezvény egyfajta szakmai nívót mutatva alkalmas arra, hogy közösen gondolkodjunk a jövőről.” – fejezte be beszédét Győrffy Balázs a megnyitón.

 

A rendezvényen az AXIÁL Kft. is kiállít, látogassa meg a G/902-es számú standot, ahol szeretettel várják kollégáink!

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser