Az agráriumban meg kell tartani a jó szakembereket

Az agráriumban meg kell tartani a jó szakembereket

2017. november 08. szerda.
  (Axiál)

A MEGFOSZ a FM-mal karöltve indította el képzési és karrier programját, mely megoldást nyújt a mezőgazdaság szakemberhiányának megszüntetésére. Az összefogás eredményeit 2017. november 7-én kerekasztal-beszélgetésen mutatták be.

Az egy éve ismertetett, több mint 100 gépforgalmazó közös együttműködésével indított átfogó képzési és karrier program célja, hogy duális képzés keretében, gyakornoki és ösztöndíj programokkal támogassa a mezőgépész diákokat abban, hogy az oktatási intézményekkel együttműködő cégeknél gyakorlati órák és kurzusok keretében sajátíthassák el a naprakész tudást, ezzel biztos karrierlehetőséget nyújtva számukra. A MEGFOSZ éves szinten több mint 50 millió forintot fordít a „Legyél Te is mezőgépész” programra. A sikert mutatja, hogy míg 2013-ban kevesebb, mint 1200 diák választotta a mezőgépész területet továbbtanuláskor, idén ősszel minden eddigi rekordot megdöntve 2700 mezőgépész diák kezdte meg tanulmányait. A tavaly évi mezőgép forgalom meghaladta a 250 milliárd forintot, idén pedig további növekedés várható. Ez a dinamikus fejlődés is mutatja, hogy folyamatos szakember utánpótlásra van szükség, már most 5000 mezőgépészre lenne szüksége az ágazatnak. 

 

 

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára megerősítette, hogy a szaktárca statisztikája szerint is dinamikus a fejlődés a mezőgépész területen az elmúlt évekhez képest az FM által fenntartott agrárszakképző iskolákban végzettek számát tekintve. 

A mezőgépész utánpótlás a Földművelésügyi Minisztériumnak is szívügye. Tárcánk a jövőben is támogatja a program kiterjesztését, hiszen a mezőgazdasági gépészet területén továbbra is nagy igény jelentkezik jól képzett szakemberekre. Idén az ország több megyéjében indult mezőgazdasági gépész, mezőgazdasági gépjavító ill. mezőgazdasági gépésztechnikus képzés, mint a korábbi években. 2017 őszétől közel 230-cal több fiatal döntött a mezőgépész szakma mellett, mint tavaly.” – vázolta fel az államtitkár.

 

Dr. Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára

 

Az együttműködés és cselekvés mára kézzel fogható eredményeket hozott. Öt év alatt duplájára nőtt a mezőgazdasági gépésznek tanulók száma. Ez a jelentős növekedés azt mutatja, hogy vonzó karrierpályát látnak a mezőgépész szakmában a pályaválasztás előtt álló fiatalok. A továbbiakban meg kell teremteni azokat a feltételeket is, hogy a most végzett diákok hosszú távon ebben a munkakörben maradjanak. A jó szakemberek megtartása csak úgy lehetséges, ha stabil jövőt, biztos keresetet biztosítunk számukra.” – mondta Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke.

 

Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke

 

Az MKB Pénzügyi Csoport is a MEGFOSZ szakmai tevékenysége mellé állt, több tízmillió forintot biztosítunk a programra. Az MKB Euroleasing a mezőgazdasági eszközfinanszírozás piacvezetője, az MKB Bank  szervezett formában a pénzügyi tudatosságra neveli a jövő mezőgépészeit” – mondta el Bakonyi András MKB Bank Zrt. vállalati és treasury üzletág vezérigazgató helyettese. 

 

Bakonyi András MKB Bank Zrt. vállalati és treasury üzletág vezérigazgató helyettes

 

Az iskolákat közös kampányok, nyílt napok és rendezvények megszervezése a tanulók és szakoktatók számára egyaránt hasznos és informatív online oktatási segédanyagokkal segítik a szervezetek.

A „Legyél Te is mezőgépész!” programról további információ itt érhető el: http://mezogepesz.hu/

 

Forrás és kép: MEGFOSZ